Tel Aviv - Yafo

  3017

Tel Aviv este cel mai populat oraș din cea mai mare zonă metropolitană a Israelului. Situat pe coasta mediteraneană a țării în nord-vestul Ierusalimului. Este centrul economic și tehnologic al țării.

Tel Aviv este guvernat de municipalitatea Tel Aviv-Yafo și găzduiește multe ambasade străine. Tel Aviv are a treia sau a patra economie și cea mai mare economie pe cap de locuitor din Orientul Mijlociu.

Orașul primește anual peste 2,5 milioane de vizitatori internaționali.

Tel Aviv este guvernat de un consiliu municipal de 31 de membri, ales pentru un mandat de cinci ani, în alegeri directe proporționale. Municipalitatea este responsabilă de servicii sociale, programe comunitare, infrastructură publică, urbanism, turism și alte afaceri locale.

Tel Aviv are 544 de sinagogi active, inclusiv clădiri istorice precum Marea Sinagogă. Populația era 93% evreiască, 1% musulmană și 1% creștină.

Acord de înfrățire între municipiul Chișinău, Republica Moldova și municipiul Tel Aviv - Yafo, Israel a fost semnat pe 17 iulie 2000 la Tel Aviv-Yafo, de către domnul Ron Huldai, Primar al  municipiului Tel Aviv-Yafo și domnul Serafim Urechean, Primar general al municipiului Chişinău

     Cooperarea cu municipiul Chișinău

-    Începând cu anul 2004 în cadrul parteneriatului dintre cele două localități, Primăria municipiului Chișinău a acordat suport în obţinerea informaţiilor necesare pentru Primăria municipiului Tel Aviv privind organizarea administrativă a municipiului Chişinău.

-    În 2006 a fost asigurat schimbul de experienţe culturale între municipiul Chişinău şi municipiul Tel Aviv,  prin Participarea la Festivalul de Dans Folcloric pentru copii  organizat în municipiul Chișinău.

-    Vizite reciproce constante de lucru au fost organizate în diferite domenii de activitate ale administrației publice locale precum organizarea și funcționarea administrației publice locale, transportul public, sănătatea publică, sistemul de învățământ, cultura între  cele două municipalități.

-    În baza invitației din partea orașului Tel Aviv, o delegație oficială a Primăriei municipiului Chișinău a participat la manifestările de sărbătoare a „Orașului Alb - Tel Aviv-Yafo ca Patrimoniu Mondial"

-    Pe parcursul anilor de colaborare, au fost adresate reciproc scrisori de invitație la diverse evenimente și scrisori de felicitare  și scrisori de mulțumire cu diferite ocazii.

-    Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a întreprins o vizită de lucru în Israel, unde a participat la cea de-a 28-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a Primarilor. La for au participat primari de oraşe şi municipii din peste 30 de state de pe toate continentele. În cadrul Conferinţei, paricipanţii au avut întrevederi cu primarii de Ierusalim, de Tel Aviv, de Haifa şi de Nazareth.

-    vizita în  oficială la Primăria municipiul Chișinău a  reprezentanților orașului Tel Aviv și anume a Consilierilor : doamna Shula Agami și domnul  Eliav Blizowsky în scopul aprofundării cooperării bilaterale moldo-israeliene pe dimensiunea administrației publice locale şi a relaţiilor de prietenie dintre cetățenii celor două orașe.