Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ankara, Turcia

  3381

Ankara, cunoscută istoric ca Ancyra și Angora, este capitala Turciei. Cu o populație de 4.587.558 în centrul urban (2014) și 5.150.072 în provincia sa (2015), este cel de-al doilea oraș al Turciei după Istanbul (fosta capitală imperială), după ce a depășit Izmir în secolul XX. Deși situat într-unul dintre cele mai uscate locuri din Turcia și înconjurat în mare parte de vegetație de stepă, cu excepția zonelor împădurite de la periferia de sud, Ankara poate fi considerat un oraș verde în ceea ce privește zonele verzi per locuitor, la 72 de metri pătrați (775 de metri pătrați) pe cap de locuitor.

Acordul oficial de înfrățire a fost semnat pe 29 iunie 1990, în orașul Ankara, de către Domnul Melih Gökcek, primarul Municipiului Ankara și Domnul Serafim Urecheanu, primarul general al Municipiului Chișinău.

Acordul prevedea schimburi culturale, organizarea expoziţiilor şi activităţilor sportive; promovarea schimburilor de delegaţii în vederea familiarizării cu proiectele existente ale celor două capitale; schimbul de expertize tehnice privind transportul public, planificarea şi construcţia oraşului şi toate problemele legate de mediul municipal; iniţierea locuitorilor celor două municipii în cultura alimentară prin susţinerea şi facilitarea deschiderii şi funcţionării restaurantelor turceşti în Chişinău şi a restaurantelor moldoveneşti la Ankara. De la semnarea acordului de înfrățire și până în prezent, vizite reciproce constante de lucru au fost organizate în diferite domenii de activitate ale administrației publice locale între municipiile Ankara și Chișinău.

În baza invitației din partea orașului Ankara, o delegație oficială a Primăriei municipiului Chișinău a participat la cea de-a Cincea Conferinţă Anuală Global Forum, organizată în capitala Turciei.

Prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, o stradă din sectorul Rîșcani a capitalei a fost redenumită în "strada Ankara", în conformitate cu prevederilor Acordului de Înfrățire.

De-a lungul perioadei de colaborare, au fost adresate reciproc scrisori de invitație la diverse evenimente și scrisori de felicitare cu diferite ocazii.