Teatrul Național SATIRICUS „I. L. Caragiale” desfășoară Festivalul Internațional de Teatru „FESTIS”, ediția a VI-a

   1333

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada 04 – 29 octombrie 2023, la Teatrul Național SATIRICUS „I. L. Caragiale” se va desfășura Festivalul Internațional de Teatru „FESTIS”, ediția a VI-a, cu genericul „GÂNDEȘTE LIBER”. Evenimentul este desfășurat sub înaltul patronaj al Primăriei Municipiului Chișinău.

Organizatorii Festivalului și-au propus să impulsioneze căutările artistice ale creatorilor și producătorilor de artă teatrală spre noi forme și modalități de transpunere scenică a ideilor și trăirilor contemporanilor noștri.

Astfel, pe scenele și în holul Teatrului Național SATIRICUS „I. L. Caragiale” vor avea loc tradiționalele prezentări de spectacole, workshop-uri, lansări de carte, conferințe de presă, seminare etc.

Accentul principal va fi pus pe cunoașterea reciprocă a creatorilor de teatru. Se vor întruni numeroși cronicari și critici de teatru, regizori, dramaturgi, scenografi din Republica Moldova și de peste hotare, care vor ține prelegeri pe diverse teme.

La Festival au fost invitate să participe diverse trupe din România, inclusiv Teatrul Național „RADU STANCA” din Sibiu, Teatrul „STELA POPESCU” din București, Teatrul Municipal „MATEI VIȘNIEC” din Suceava, Centrul Cultural „JEAN BART” din Tulcea, Teatrul „ALEXANDRU DAVILA” din Pitești, Teatrul Național „AURELIU MANEA” din Turda, Teatrul Dramatic „ION D. SÎRBU” din Petroșani, Teatrul „DE ARTĂ” din Deva, Teatrul „DE VEST” din Reșița și Centrul Cultural „REDUTA” din Brașov.

De asemenea, în cadrul Festivalului va evolua trupa Teatrului Dramatic de Stat din Akhaltsikhe, Georgia, cu spectacolul „GAZDĂ ȘI INVITAT” de Vaja Pșavela, dar și trupele de teatru din Republica Moldova: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul „ALEXIE MATEEVICI”, Teatrul Muzical-Dramatic „BOGDAN PETRICEICU-HASDEU” din Cahul, Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Gazda Festivalului, trupa Teatrului SATIRICUS „I. L. Caragiale” va prezenta în premieră piesa „UNCHIUL VANEA” de A. Cehov, în regia lui Dumitru Acriș.

Programul integral al Festivalului poate fi accesat pe pagina web a Teatrului SATIRICUS „I. L. Caragiale” https://festival2023.satiricus.md/program