Proiectul Concepției privind dezvoltarea sistemului de parcare în Chișinău

Primăria municipiului Chișinău prezintă spre consultare publică Concepția privind dezvoltarea și managementul sistemului de parcări urbane în municipiul Chișinău.

Documentul reprezintă un concept de politici publice și reflectă viziunea municipalității asupra gestionării sistemului parcare urbană în contextul dezvoltării unei mobilități urbane durabile.

La etapa actuală, în rezultatul lipsei oricăror mecanisme de reglementare, parcarea în Chișinău este un fenomen haotic și necontrolat.

Lipsa unui proces eficient de gestionare a parcărilor generează o serie de probleme, precum:

  • Parcarea în locuri necorespunzătoare (trotuare și spații verzi);
  • Obstrucționarea accesului pentru diverse vehicule pentru situații de urgență (ambulanță, pompieri);
  • Obstrucționarea circulației transportului public și deplasării pietonilor și bicicliștilor;
  • Obstrucționarea vizibilității celorlalți participanți la trafic;
  • Generarea ambuteiajelor și scăderea vitezei fluxului de transport;
  • Interpunere vizuală și reducerea calităților estetice ale ariilor urbane;
  • Degradarea infrastructurii pietonale și a spațiilor publice urbane.

În rezultat, se atestă o scădere a calității deplasării cu alte mijloace alternative (transport public, mersul pe jos, bicicleta) fapt care încurajează și mai mult deplasarea cu automobilul. Prin urmare, este foarte probabil că numărul posesorilor de autoturisme cel mai probabil va crește.

Prin urmare, scopul acestui document este de a defini principiile și politicile directoare de gestionare a cererii și ofertei de parcare în municipiul Chișinău, inclusiv măsurile și mecanismele prin care aceste politici vor fi realizate.

Totodată, documentul conține și măsurile pe care municipalitatea și le propune spre realizare în perioada 2020-2040, pentru dezvoltarea și managementul parcărilor în oraș, cum ar fi amenajarea parcărilor în stradă, construcția facilităților de parcare, implementarea sistemului Park&Ride și a parcărilor cu plată.

Prin elaborarea și aplicarea acestor măsuri, Primăria Chișinău își propune promovarea pe scară largă a mobilității durabile prin încurajarea transferului modal și utilizarea unor forme de deplasare alternative în detrimentul autoturismului personal pentru călătoriile zilnice.

Conceptul este elaborat în baza recomandărilor formulate de organizațiile internaționale de specialitate și implementate pe larg de către autoritățile orașelor din Uniunea Europeană și întreaga lume.

Recomandările pe marginea documentului supus consultărilor publice pot fi expediate până pe 15 iunie 2020 la adresele electronice: primaria@pmc.mdchironda.victor@gmail.com. Persoană de contact - Victor Chironda, viceprimar responsabil de Urbanism și Mobilitate Urbană.

Concepția privind dezvoltarea și managementul sistemului de parcări urbane în municipiul Chișinău  

Concepție sistem de parcări by Vasile Chirilescu on Scribd