Primarul General, Ion Ceban, a inspectat lucrările de restabilire a acoperișului blocului din str. Ion Pelivan, 17/3

   1437

Primăria Municipiului Chișinău informează că acoperișul blocului locativ din str. Ion Pelivan 17/3, unde mansarda a ars în totalitate, pe 23 octombrie 2021, a fost restabilit. Primarul General, Ion Ceban, a inspectat marți lucrările, împreună cu pretorul de sector, agentul economic și locatarii blocului. Reconstrucția acoperișului imobilului a costat 3,9 milioane de lei, surse alocate din bugetul municipal.

Deoarece mansarda nu a fost restabilită, la recomandarea experților, cele 20 de familii care au avut apartamente acolo, au fost despăgubite financiar de către Primăria Chișinău, pentru ca oamenii să-și poată achiziționa alte locuințe.

APL Chișinău a acordat ajutor financiar la 90 de familii din blocul respectiv, pentru compensarea prejudiciilor cauzate de incendiu.

Pentru fiecare din cele 20 de familii care aveau locuințe la mansardă au fost alocați câte 9000 de lei per metru pătrat de suprafață și câte 50 mii lei pentru cheltuieli suplimentare. De asemenea, pentru familiile cu apartamente la etajul 5 și nivelele de mai jos au fost oferite surse financiare, în funcție de pagubele estimate de Comisia municipală.

În total au fost alocați circa 12 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Primăriei.

Conform deciziei Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău, pentru restabilirea acoperișului blocului din str. Ion Pelivan 17/3, Direcția generală locativ-comunală și amenajare a fost împuternicită să încheie contracte de achiziții, în regim de urgență, dintr-o singură sursă, pentru lucrările de demolare a structurii mansardei avariate, pentru serviciile de proiectare și lucrările de construcție a acoperișului blocului locativ.

Lucrările au fost efectuate operativ, în termenele prevăzute și conform devizului de cheltuieli, ținând cont că vremea era în prag de iarnă.

Primarul General, Ion Ceban, a ținut să menționeze că în cazul enunțat municipalitatea a venit cu despăgubiri pentru toate familiile care au avut de suferit în urma incendiului. Edilul a mai spus că la restabilirea acoperișului blocului s-a lucrat operativ, iar promisiunile autorităților municipale au fost îndeplinite.

Primăria Chișinău a gestionat situația din ziua producerii incendiului, fiind realizate toate procedurile legale necesare. Totodată, până la repartizarea surselor financiare, au fost identificate spații de cazare pentru persoanele rămase fără apartamente în urma incendiului.