Odessa, Ucraina

  3342

Odesa sau Odessa este un oraș din sudul Ucrainei. Centrul administrativ al regiunii Odessa și baza navală principală a forțelor navale ale Ucrainei. Mare centru științific și educațional. Orașul Eroilor

Este al treilea oraș cel mai populat din țară. La 1 ianuarie 2018, populația orașului era de 993.831 rezidenți permanenți și 1.011.494 de persoane din populația actuală. Peste 1,2 milioane de oameni trăiesc în cadrul aglomerării. Situat pe malul golfului Odessa din Marea Neagră.

Centrul istoric este înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ansamblul Bulevardului Primorsky, Piața Duc de Richelieu și Scările Potemkin.

Prima menţiune a orașului datează din 10 (21) ianuarie 1795.

Acordul oficial de înfrăţire a fost semnat la 23 decembrie 1994 în oraşul Chişinău, Republica Moldova de către Domnul Serafim Urechean, Primar general al municipiului Chişinău şi  Domnul Anatol Vorohaev, Primar al oraşului Odessa.

Primele vizite privind inițierea colaborării  au fost întreprinse la începutul anului 1994.

Pe parcursul acestor ani au avut loc vizite de lucru privind schimbul de experienţă în diferite domenii,  participarea colectivilor artistice din ambele oraşe în diverse festivaluri cu tentă culturală. Constant, pe parcursul perioade de colaborare, au avut loc întâlniri a delegaţiilor oficiale în oraşul Odessa şi Chişinău pentru discuţii privind continuitatea colaborării prin diverse proiecte  de interes comun.

Pe parcursul anilor s-a păstrat tradiţia de a adresa reciproc și a delega reprezentanți ai orașelor pentru participarea la sărbătorile dedicate Zilelor orașelor Odessa şi Chişinău.

Primăria municipiului Chișinău, în comun cu orașul Odessa, au aplicat la un Apel de propuneri de proiecte lansat de Comisia Europeană. Astfel, Chișinău și Odessa au obținut finanțare din partea Uniunii Europene în cadrul Programului „Actorii non-statali şi autorităţile locale în dezvoltare" pentru implementarea proiectului „Canalizarea pluvială. Promovarea şi implementarea acţiunilor inovative de schimbare a climei" (2019 - 2011), bugetul total de 900 mii Euro. Scopul proiectului comun fiind promovarea şi implementarea unor operaţiuni logistice inovatoare şi adaptarea constructivă la schimbările climatice în Chişinău şi Odessa; reducerea efectelor ploilor puternice şi inundaţiilor prin îmbunătăţirea sistemelor de colectare și evacuare a apelor pluviale şi orientarea lor în bazinele naturale.

De asemenea  au loc competiţii internaţionale, festivaluri culturale pentru copii şi tineri  în oraşul Odessa unde participanţii din orașul Chişinău mereu sunt prezenţi şi premianţi.

O stradă din sectorul Centru al Chișinăului poartă numele orașului înfrățit Odessa.