Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Finisarea lucrărilor de amenajare a Monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste

   2961

Lucrările de instalare a Monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste, proiect prioritar al Primăriei municipiului Chişinău, sunt aproape de finalizare.

Monumentul, realizat de sculptorul Iurie Platon, a fost amplasat la finele lunii iulie în scuarul Gării Feroviare. Până acum, monumentul a fost montat şi efectuate lucrările de amenajare a scuarului din Aleea Gării. Postamentul monumentului a fost placat cu piatră de Cosăuţi. 

Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone. Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Republica Belarus şi au durat circa 6 luni. Costul total al proiectului este de circa 25 milioane lei, bani alocaţi din bugetul municipal.

Monumentul reprezintă un tren al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucaţi de metal, roţi, uşi, geamuri etc.

Monumentul victimelor represiunilor staliniste a fost aşteptat de mulţi ani, fiind un simbol al durerii suportate de mii de moldoveni care au fost deportaţi în anii '40 -'50 ai secolului trecut, de către regimul stalinist-comunist. Drama celor duşi cu forţa în Siberia şi Kazakhstan, a pornit anume din faţa Gării Feroviare din Chişinău, locul noului monument. Autorităţile locale speră că acest monument va deveni locul unde urmaşii represaţilor se vor putea aduna pentru a-şi cinsti înaintaşii.  

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău