Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Autoritățile municipale asigură buna activitate a Centrului de triere și plasament de urgență a refugiaților din Ucraina (VIDEO)

   1813

Primarul General, Ion Ceban, a inspectat astăzi pavilioanele Centrului de triere și plasament de urgență pentru refugiații din Ucraina, instituit temporar la C.I.E. „MOLDEXPO", pentru a se asigura de buna funcționare a serviciilor municipale.

Edilul capitalei a fost informat de Oleg Crudu, șeful Centrul de triere și plasament de urgență pentru refugiați, că subdiviziunile de profil acordă non-stop asistență persoanelor sosite din Ucraina care solicită cazare, precum și de preluare a produselor donate pentru alte centre de plasament a refugiaților instituite în capitală.

Zilnic aici sunt prezenți 200 de voluntari care se implică, medici, asistenți sociali, psihologi, iar întreprinderile municipale asigură de transport pentru acordarea serviciilor esențiale în astfel de cazuri.

Tot de astăzi staționează autobuzul de vaccinare antiCOVID-19 pentru a fi imunizați toți cei care își doresc. Iar persoanele refugiate care prezintă simptome sau urmează să traverseze frontiera le este asigurat gratuit testul PCR.

De asemenea, în ambele pavilioane de la Centrul de triere și plasament de urgență a refugiaților, sunt amplasate 2 puncte medicale, câte unul în fiecare pavilion, pentru acordarea asistenței medicale. La fel, refugiații din centrele de plasament temporar de pe întreg teritoriu Chișinăului vor primi asistenţă medicală în AMT-urile din sectoare.

În context, Ion Ceban a dispus ca bătrânii, gravidele, copii, care au nevoie de tratament medical, să le fie acordat gratuit acest serviciu în cadrul spitalelor municipale.

Primarul general a făcu apel repetat către cetățeni și agenți economici să sprijine eforturile municipalității în gestionarea crizei refugiaților ucraineni, reieșind din faptul că stocurile de alimente și alte produse/obiecte de primă necesitate donate până în prezent se pot epuiza.

Pe parcursul ultimelor zile au fost donate mii de obiecte de primă necesitate pentru refugiați în toată țara, inclusiv celor aflați în punctele vamale, iar acest proces continuă.

Primăria Chișinău reiterează că orice ajutor este binevenit care poate fi adus la punctul de colectare de Centrul de triere și plasament de urgență pentru refugiații din Ucraina, instituit la C.I.E. „MOLDEXPO".