Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiectul bugetului municipal 2012 în lectura a doua

   2608

Proiectul de decizie privind aprobarea bugetului municipal Chişinău pentru anul 2012 în lectura a doua a fost elaborat de către subdiviziunile de profil şi urmează a fi transmis spre examinare comisiilor de specialitate ale Consiliului Municipal Chişinău.

Ca şi în anii precedenţi, bugetul municipal 2012 este unul social. Astfel, doar pentru ramura învăţământului sunt prevăzute cheltuieli în sumă de 1 miliard 144 milioane lei (40% din cheltuielile bugetare); pentru asigurare socială şi susţinerea socială - 233 milioane lei (8%); pentru menţinerea ordinii publice - 121 milioane lei (4,2%); pentru transport şi gospodăria drumurilor - 193 milioane lei (6,6%); gospodăria comunală - 305 milioane lei (10%); investiţii şi reparaţii capitale - 323 milioane (13, 6 la sută).

Potrivit Veronicăi Herţa, şefa Direcţiei Finanţe, în proiectul bugetului municipal 2012, se regăseşte continuarea programelor începute în anii precedenţi, precum şi iniţierea unor programe noi: de exemplu, la ramura învăţământului, pentru odihna de vară a copiilor în anul curent sunt prevăzute 22 milioane lei; pentru reparaţia capitală a clădirilor - 20 milioane lei, inclusiv prin Direcţia Construcţii Capitale - 33 milioane lei; iniţierea programul de amenajare a terenurilor de sport (minifotbal) - 15 obiective; reparaţia acoperişurilor instituţiilor de învăţământ din tip moale - în tip rigid (2 instituţii de învăţământ);

Pentru Poliţia Municipală este prevăzută continuarea programului de renovare a parcului de automobile - alocarea mijloacelor pentru procurarea a 20 unităţi de transport; la ramura ocrotirii sănătăţii - continuarea programelor municipale din anii precedenţi (asigurarea cu amestecuri lactare a copiilor de până la 1 an; procurarea testelor glucometre, protezare dentară etc.).

La grupa transport şi gospodăria drumurilor se prevăd sume pentru amenajarea a 50 curţi de bloc, pentru iluminatul artistic al clădirilor de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi iluminatul decorativ stradal în toate sectoarele capitalei, inclusiv în suburbii.

Pentru investiţiile în suburbii sunt preconizate 45 milioane lei, ceea ce reprezintă o sumă dublă faţă de anul 2011.  

Proiectul de decizie privind aprobarea bugetului municipiului Chişinău pe anul 2012, lectura II, prevede venituri de 2 miliarde 434 milioane lei şi cheltuieli de 2 miliarde 871 milioane lei. Astfel, suma depăşirii cheltuielilor asupra veniturilor constituie 437 milioane lei.

Drept surse de acoperire a deficitului bugetar se consideră mijloacele financiare preconizate din vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică, în sumă totală de 273 milioane lei (plus taxe locale ce urmează a fi aprobate) şi sursele externe de finanţare, în sumă de 219 milioane lei.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău