Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comemorarea celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru

   2956

Conducerea Primăriei Chişinău a participat astăzi la acţiunile de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat pentru apărarea independenţei şi integrităţii R. Moldova, când se împlinesc 20 ani de la începutul luptelor de pe Nistru din 1992.

Primarul general al municipiului Chişinău, alături de conducerea de vârf a statului, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, ofiţeri, veterani şi oameni simpli, a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, din centrul Chişinăului. Dorin Chirtoacă a luat parte şi la mitingul de comemorare a militarilor şi voluntarilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru din 1992, care a avut loc la monumentul „Mama Îndurerată", de la Complexul „Eternitate". 

În discursul său, rostit la mitingul de la Complexul memorial „Eternitate", edilul-şef al capitalei a calificat ziua de 2 martie 1992 drept ziua în care a început tragedia Republicii Moldova Independente, fiind o continuare a ceea ce s-a întâmplat cu acest teritoriu la 28 iunie 1940 şi la prima ocupaţie ţaristă, în 1812.

Dorin Chirtoacă a mai spus că datoria noastră acum este de a merge înainte, prin a reuşi unirea forţelor mai bine şi să punem în faţa noastră obiective ce ar consolida societatea. „Şi prin acesta să reuşim ca jertfa celor care au căzut să nu fie una zadarnică", a mai declarat primarul de Chişinău.

La 2 martie 2012 se împlinesc 20 de ani de la începerea conflictului armat de pe Nistru. În total, în războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii R. Moldova şi-au pierdut viaţa 386 de persoane, iar circa 300 au rămas invalizi de gradele I sau II.  

 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău