Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul Dorin Chirtoacă a participat la dezvelirea plăcii memoriale a lui Lech Kaczynski

   3601

Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă a participat astăzi la dezvelirea la Chişinău a plăcii memoriale a fostului preşedinte polonez, Lech Kaczynski, care şi-a pierdut viaţa împreună cu alţi 95 de oficiali şi cetăţeni polonezi, la 10 aprilie 2010, într-un tragic accident aviatic de la Smolensk, Rusia.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Poloniei la Chişinău şi a reunit reprezentanţi ai municipalităţii, ai preturii sectorului Centru, etnici polonezi care locuiesc la Chişinău, cetăţeni de pe str. Lech Kaczynski etc. Placa memorială „Lech Kaczynski" este amplasată pe faţada bobliotecii poloneze din Chişinău „Adam Mickiewicz" (de pe strada ce poartă numele regretatului om politic polonez).

Primarul de Chişinău a ţinut să remargce tragismul catastrofei din aprilie anul trecut, faţă de soarta Poloniei ca stat, care a promovat lupta anticomunistă, şi în special faţă de preşedintele polonez, Lech Kaczynski, care a fost unul din liderii rezistenţei anticomuniste din ţara sa. „Cu un asemenea gest, municipiul Chişinău se solidarizează cu poporul polonez şi cu personalitatea lui Lech Kaczynski", a menţionat Dorin Chirtoacă în cadrul evenimentului de inaugurare a plăcii.

Primarul general şi-a exprimat dorinţa de a avea şi aici, la Chişinău, asemenea oameni de stat, care înainte de 1989 să fi rezistat în faţa regimului comunist, iar după Independenţă - să fi apărat interesele R. Moldova în faţa tuturor partenerilor: şi cei de la Est şi cei de la Vest, astfel încât de fiecare dată cetăţenii noştri să fie în câştig şi nu alcineva.

La rândul său, ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bogumil Luft a menţionat că iniţiativa de a amenaja placa memorială „Lech Kaczynski", pe faţada bibliotecii poloneze „Adam Mickiewicz", vine din dorinţa ca toţi cei care trec pe alături să ştie de unde vine acestă denumire: „Lech Kaczynski", în memoria regretatului preşedinte al Poloniei. „Se doreşte ca aici să poată fi un loc de prezenţă poloneză", a mai spus ambasadorul, Bogumil Luft.

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski a murit îmreună cu alţi 95 oficiali polonezi la 10 aprilie 2010, în urma unui accident aviatic de lângă Smolensk, Rusia.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău