Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general cheamă mediul academic la colaborare pentru dezvoltarea municipiului Chişinău

   2634

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la Conferinţa Naţională „Cercetarea şi inovarea în parteneriat cu mediul de afaceri", organizată de Academia de Ştiinţe a Moldovei, în comun cu Guvernul R. Moldova, Camera de Comerţ şi Industrie şi Consiliul Rectorilor din Moldova.

În comunicarea sa, intitulată: „Cercetarea ştiinţifică  - precondiţie a dezvoltării economice", edilul-şef al Capitalei s-a referit la necesitatea participării mediului academic în oferirea de „reţete" de activităţi economice cetăţenilor. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, aceasta ar permite depăşirea actualului tip de economie, rămas din perioada sovietică, inclusiv în agricultură şi sectorul zootehnic, dar şi în domeniul construcţiilor şi comerţ, eficienţă energetică etc.

Primarul de Chişinău e de părere că noţiunea de „inovaţie" pentru vremea actuală ar fi egală cu noţiunea de „ordine şi aliniere a economiei R. Moldova în general şi a municipiului Chişinău, în special, la regulile economiei funcţionale de piaţă".

Într-o următioare etapă, cooperarea dintre business şi cercetare va conduce la identificarea unor noi soluţii integrate, care, astăzi - descoperite şi imediat aplicate, mâine vor fi propuse spre aplicare la scară largă.  Asemenea practici, spune primarul, există în statele Europene. Spre exemplu, la Berlin, pe lângă campusurile universitare activează campusuri de cercetare şi dezvoltare economică.

În concluzie, Dorin Chirtoacă a menţionat că municipalitatea are nevoie de reţete, cunoscute şi verificate în lume, aprobate şi recomandate de comunitatea ştiinţifică. „Pentru a face ordine şi pentru a evita o dezvoltare economică haotică, lipsită de logică şi eficienţă".

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău