Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău susţine acţiunea globală „Ora Planetei”

   1650

Primăria municipiului Chişinău se solidarizează, pentru al optulea an consecutiv, la acţiunea mondială „Ora Planetei". Astfel ne alăturăm altor peste 7.000 de orașe din mai mult de 160 de țări, pentru a arăta că se dorește mai multă determinare și acțiuni concrete în redresarea problemelor de mediu.

În acest sens, mâine, sâmbătă, pe 19 martie 2016, începând cu ora 20.30, pentru o oră, vor fi stinse luminile interioare şi exterioare în sediile instituţiilor subordonate administraţiei publice locale. În acelaşi interval de timp, vor fi deconectate şi instalaţiile electrice din clădirile menţionate. 

De asemenea, între orele 20.30 - 21.30, va fi deconectat parţial şi iluminatul stradal din municipiul Chişinău, în perimetrul străzii pietonale Eugen Doga.

În plus, în această zi, în municipiul Chișinău, pe strada pietonală Eugen Doga, în intervalul de timp 18.30-21.30 va avea loc un concert organizat de Ministerul Mediului, dedicat evenimentului "Ora Planetei". Evenimentul include un recital de tobe, nai și chitară, completate de fire-show, momente de teatru non verbal, evoluarea orchestrei Ministerului Apărării.

Prin această acţiune, Chişinăul susţine iniţiativa globală de mediu, care are drept scop sensibilizarea societăţii faţă de problemele ecologice. Iniţiativa reprezintă, în acelaşi timp, un îndemn de economisire a resurselor energetice, pentru a contribui la protecţia mediului şi diminuarea schimbărilor climaterice.  

În context, Primăria municipiului Chişinău face apel către persoanele fizice şi juridice, oameni de afaceri şi comunităţi să adere la această acţiune de întrerupere voluntară şi rezonabilă a curentului electric.  

Astfel, dacă sâmbătă, între orele 20.30 - 21.30, toţi consumatorii casnici din ţara noastră ar deconecta energia electrică, se vor economisi circa 278 de mii de kilowaţi-oră. Pentru producerea acestei cantităţi de energie se consumă 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, în urma arderii cărora se emit în atmosferă 165 tone de gaze cu efect de seră.

„Ora Planetei" este o amplă acţiune ecologică împotriva încălzirii globale. Evenimentul a început în 2007, la Sydney, când autorităţile şi locuitorii oraşului au luat atitidine faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globală pentru Planeta noastră şi 2 milioane de persoane au deconectat simultan luminile.  

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău