Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău solicită respectarea normelor de transportare a pasagerilor în microbuze

   2283

Primăria municipiului Chişinău impune condiţii mai dure pentru administratorii rutelor de microbuze din oraş, la capitolul asigurarea securităţii de transportare a pasagerilor.

Astfel, şoferii de microbuze vor fi obligaţi să respecte regimul de viteză, să nu admită pasageri în picioare, să instaleze încă un rând de scaune, să renunţe la fumat, să nu admită funcţionarea casetofonului şi să nu vorbească la telefon în timpul călătoriei.

În acelaşi context, Dorin Chirtoacă a declarat că municipalitatea este gata să accepte solicitările administratorilor de rute, de a majora costul unei călătorii de până la 5 lei, cu condiţia că şoferii vor respecta regulamentul cu privire la transportarea călătorilor.

Noul tarif urmează a fi înaintat spre examinare la şedinţa Consiliului Municipal Chişinău din 14 iunie curent. Până la aprobarea tarifului, şoferii urmează să se conformeze unor reguli: să circule prin oraş cu viteza maximă de 50 km/oră, să ia pasageri doar pe scaune, să oprească doar la staţii şi să stabilească orarul exact al rutelor, care urmează a fi afişat în microbuze şi staţii terminus.

Edilul Capitalei a asigurat că tariful ar putea fi majorat până când nu vor mai exista pasageri care vor accepta să circule în picioare. „Dacă călătorii nu înţeleg că securitatea este cel mai important lucru, atunci vom încerca să-i descurajăm prin creşterea tarifului", spune Dorin Chirtoacă.

Primăria municipiului Chişinău precizează că în cazul atestării unor încălcări a Regulamentului de transportare a călătorilor, faţă de conducătorii auto, dar şi faţă de proprietarii de rute vor fi aplicate sancţiuni, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

La ora actuală pe rutele municipale circulă peste 1800 de microbuze. De notat că, din numărul accidentelor rutiere înregistrate în capitală pe parcusrul săptămânii precedente, 4 au fost cu implicarea microbuzelor, iar ca rezultat au fost traumatizate 18 persoane.

 Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău