Municipalitatea a lansat un nou serviciu social „Locuința socială asistată”

   1480

Primăria Municipiului Chișinău informează că un nou serviciu social destinat copiilor și tinerilor din capitală rămaşi fără ocrotire părintească a fost lansat marți, 22 august a.c.

Serviciul social „Locuinţa socială asistată” se află în gestiunea Direcției generale protecția drepturilor copilului și a fost dezvoltat cu sprijinul UNICEF Moldova.

„Locuinţa socială asistată” reprezintă o instituție care prestează servicii sociale specializate de asistenţă copiilor și tinerilor rămaşi fără ocrotire părintească, inclusiv refugiaţi, de la 16 la 21 de ani, care au ieşit din sistemul de îngrijire.

Totodată, Centrul oferă un spectru larg de servicii beneficiarilor pentru a le oferi asistență și sprijin în formarea deprinderilor de viață independentă, informarea și consilierea de continuare a studiilor, dar și susținere în procesul de reintegrare socioprofesională.

Astfel, cu suportul UNICEF Moldova, pe perioada aflării în serviciu, 24 de tineri și tinere, care vin din sistemul de protecție al Municipiului Chișinău vor beneficia de următoarele facilități: spațiu modern pentru găzduire temporară, acoperirea în totalitate a cheltuielilor de întreținere a locuinței, asigurarea alimentației zilnice prin deținerea card-urilor alimentare gratuite, asigurarea cu bunuri de primă necesitate, precum și de sprijinul specialiștilor calificați în organizarea diverselor activități de socializare pentru diminuarea traumelor.

De asemenea, tinerii vor primi câte un tichet în valoare de 8000 de lei, pentru aşi procura haine şi încălţăminte.

Aceștia vor fi asigurați cu materiale didactice pentru procesul de studiu specializat. Iar fiecare tânăr, care îşi continuă studiile în instituţiile profesional-tehnice, va primi seturi necesare de materiale pentru dezvoltarea competenţelor profesionale.

Prezent la eveniment, edilul capitalei, Ion Ceban, a menționat că în acest fel, Primăria Chişinău îşi propune să susţină tinerii care sunt în situație de risc, să le creeze un mediu prietenos, și incluziv, oferindu-le şansa la o viaţă mai bună. La fel, autorităţile municipale aduc mulţumiri UNICEF Moldova, pentru colaborare în dezvoltarea proiectelor cu un impact semnificativ asupra vieții copiilor din municipiu.

Serviciul social „Locuință socială asistată” este amenajat în corespundere cu necesitățile individuale ale beneficiarilor și asigură un mediu apropiat celui familial. Acest proiect a fost realizat în baza încheierii Memorandumului de Înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova.