Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Măsuri suplimentare în problema câinilor vagabonzi

   1903

Primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a solicitat intensificarea măsurilor pentru prinderea şi sterilizarea câinilor vagabonzi. Potrivit şefului administraţiei municipale, problema câinilor vagabonzi poate provoca tensiuni în societate, însă aceste măsuri sunt necesare, după ce săptămâna trecută a fost înregistrat cazul de deces, provocat de maidanezi, iar în sectorul Centru s-a descoperit un animal bolnav de rabie. Primarul de Chişinău a precizat însă că maidanezii nu sunt împuşcaţi ca altădată, ci sunt prinşi, sterilizaţi, apoi duşi în azilul de câini, iar unii sunt transmişi spre adopţie.
La rândul său, şeful ÎM „Regia Autosalubritate”, Tudor Maniv a informat că grupurile de intervenţie ale întreprinderii şi-au modificat programul de activitate, astfel încât vor activa şi pe parcursul zilei. Până acum câini erau prinşi pe timp de noapte şi în orele dimineţii. La moment sunt formate 6 grupuri de intervenţie, 5 dintre care lucrează în sectoare şi unul verifică centrul capitalei şi zona Aeroportului. Tudor Maniv a informat că s-a luat decizia pentru demararea lucrărilor de construcţie a azilului pentru câinii vagabonzi.
În context, primarul general Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat regretul că proiectul de sterilizare a câinilor, iniţiat în luna martie de Fundaţia austriacă Vier Pfoten, este tergiversat din cauza introducerii sistemului de vize pentru cetăţenii români. După ce au plecat în vacanţa de Paşti, reprezentanţii Fundaţiei n-au mai putut reveni la Chişinău. Organizaţia Vier Pfoten anunţase că, în decurs de 2 luni, urmau să sterilizeze câte 35 de câini pe zi.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău