Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conturile Primăriei Chişinău, din nou blocate

   1864

Conturile Primăriei şi ale subdiviziunilor Consiliului municipal Chişinău au fost din nou blocate. Despre aceasta a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie şefa Direcţiei asistenţă juridică, Diana Gurschi. Potrivit responsabilei, sechestrul pe conturi a fost aplicat pentru neexecutarea hotărârilor CEDO privind asigurarea cu spaţiu locativ a unor cetăţeni. 
Şefa Direcţiei asistenţă juridică a calificat cazul unul fără precedent, deoarece executorii judecătoreşti au blocat conturile Primăriei fără a indica cauzele neexecutate, iar autorităţile locale au fost informate telefonic despre aceasta, fără a primi încheierile Oficiului de executare Centru.
La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că din cauza conturilor blocate nu este posibilă nici achitarea salariilor şi a indemnizaţiilor de concediu pentru angajaţii din sectorul bugetar al municipiului. Acum Primăria îşi poate achita doar facturile pentru serviciile comunale şi poştale. Primarul spune că sechestrarea conturilor pune în pericol activitatea administraţiei locale, iar situaţia este mult mai gravă decât blocarea anterioară a conturilor, deoarece suntem în plină criză financiară.
Dorin Chirtoacă consideră că nu Primăria trebuie să execute aceste hotărâri judecătoreşti, deoarece statul a pierdut procesele la CEDO. În privinţa asigurării cu spaţiu locativ a unor cetăţeni, primarul de Chişinău crede că este o situaţie fără sfârşit şi o lege nedreaptă, care obligă autorităţile locale să asigure cu spaţiu locativ unele categorii de cetăţeni, fără ca din bugetul de stat să fie alocate surse necesare în acest sens.
În context, edilul capitalei a declarat că este absurd ca pentru o datorie de 3 milioane lei să fie aplicat sechestru pe toate conturile subdiviziunilor administraţiei locale, în timp ce în bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2009 au fost prevăzute 18 milioane lei pentru executarea hotărârilor judecătoreşti. „O asemenea situaţie era de aşteptat, ţinând cont de blocajele anterioare. Pentru luna iulie ne aşteptăm la o asemenea acţiune şi din partea SA „Termocom”, a opinat primarul. Dorin Chirtoacă a solicitat întreprinderea măsurilor necesare, astfel ca activitatea subdiviziunilor să fie continuată şi a menţionat că Direcţia asistenţă juridică depune eforturi pentru deblocarea situaţiei.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău