Pagina oficială a Municipiului Chișinău

La Mulți Ani, Maestre Mihai Cimpoi!

   911

Primăria Municipiului Chișinău adresează calde felicitări criticului literar Mihai Cimpoi, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani!

 Criticul literar nr. 1 din Republica Moldova – Mihai Cimpoi (născut pe 3 septembrie 1942, în com. Larga, jud. Hotin, România) intră azi în tagma octogenarilor. Distinsul om de litere se bucură de o popularitate rar întâlnită printre oamenii de litere cu prestanţă academică. Începând de la volumele de debut Disocieri (1968) şi Alte disocieri (1971) și până la ultima apariție editorială din 2022, Mihai Cimpoi rămâne unul dintre reperele filologiei române. 

Mihai Cimpoi este membru de onoare al Academiei Române (1991), membru titluar al AȘM (1992), membru titular al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, timp de două decenii a activat în calitate de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale a Oamenilor de Creaţie din Moldova. Experiența cea mai bogată derivă din pasiunea Domniei sale față de opera lui Mihai Eminescu, căreia i-a dedicat întreaga viață profesională. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” i-a valorificat opera de cca 60 de ani într-o amplă monografie bibliografică (BM, 2017, 430 p.) semnată de bibliotecari cu experiență, lucrare de referință care însumează 3720 de publicații de și despre Mihai Cimpoi, dintre care 73 volume de autor, cu un total peste 16 000 pagini. Cititorul poate găsi aici studii și eseuri privind literatura română și legăturile ei cu literatura europeană și universală, unele traduse în limbi străine: Spre un nou Eminescu (4 ediții); Narcis și Hyperion (3 ediții); Esența Ființei: (Mi)teme și simboluri existențiale eminesciene; O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia (4 ediții); Secolul Bacovia; Lumea ca o carte; Sinele arhaic. Ion Creangă: dialecticile amintirii și memoriei; Mihai Eminescu. Dicționar enciclopedic ș.a. 

Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu” din Chişinău (filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”), al cărui preşedinte fondator este acad. Mihai Cimpoi, este singura instituție cu o revistă eminescologică din republică – Buletinul Eminescu, care se editează cu regularitate susținut de către Primăria mun. Chișinău. Revista îngrijită de colaboratorii bibliotecii publică toate materialele Congresului Mondial al Eminescologilor, al cărui iniţiator și organizator (de peste un deceniu) este omagiatul.

La ceas aniversar, primăria îl felicită călduros pe acad. Mihai Cimpoi, cetățean de onoare al mun. Chișinău din anul 2012!

Să ne trăiți, Maestre!