Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Gripa pandemică A (H1N1), în atenţia autorităţilor municipale

   2109

După cum a informat în cadrul şedinţei operative Luminiţa Suveică, director interimar al Direcţiei municipale a sănătăţii, la 24 octombrie a.c., în Chişinău a fost înregistrat primul caz de deces provocat de noul tip de gripă A (H1N1). Este vorba de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, care la 10 octombrie curent a revenit din Polonia. Bărbatul a decedat în secţia reanimare a Spitalului Clinic Municipal nr. 1, unde a fost internat la 20 octombrie 2009, iar starea sănătăţii acestuia era gravă. 
Potrivit Luminiţei Suveică, testele de laborator au confirmat că bărbatul a fost infectat cu noul tip de gripă A (H1N1). Până acum, au fost stabilite persoanele care au intrat în contact cu acesta, ele aflându-se sub supraveghere medicală. Directorul interimar al Direcţiei municipale de sănătate a afirmat că victima a acuzat diferite dureri chiar de la revenirea în ţară, însă s-a adresat medicilor abia după ce starea acestuia s-a agravat considerabil. Pentru investigarea cazului, la nivelul Ministerului Sănătăţii a fost creat o Comisie specială. 
Tatiana Nagnibeda, director al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a relatat că de la începutul anului şcolar, în instituţiile de învăţământ din municipiu nu a fost înregistrat niciun caz de gripă de tip nou. Până acum au fost examinaţi toţi copiii care au fost peste hotare. Reprezentantul Centrului municial de medicină preventivă a menţionat că în clinicile private vaccinul împotriva gripei sezoniere a fost pus deja în vânzare. 
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a anunţat că pe parcursul săptămânii curente va convoca Comisia municipală antiepidemică, pentru a examina detaliat situaţia creată şi pentru a propune mai multe măsuri de prevenire şi răspândire a noului tip de gripă A (H1N1). 
Primăria municipiului Chişinău şi Direcţia municipală de sănătate face apel către persoanele care au revenit de peste hotare şi au semne de îmbolnăvire să solicite imediat medicul la domiciliu. După examinarea pacientului, medicul va solicita o analiză de laborator, rezultatul căreia poate fi cunoscut deja în trei ore. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău