Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Evenimente cultural-artistice la Muzeul Orașului Chișinău, cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor

   965

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă, 13 mai 2023, la Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău (Turnul de Apă) au fost organizate un șir de activități culturale consacrate Nopții Europene a Muzeelor. Intrarea pentru vizitatori a fost gratuită.

Astfel, în curtea instituției de cultură a fost deschisă o expoziție de modele vestimentare  „REUSE”, care prezintă lucrările de diplomă ale studenților programului Design Vestimentar Industrial, Facultatea de Design a UTM. Tematica expoziției - conștientizarea impactului activității omului asupra mediului înconjurător. Prin lucrările expuse, tinerii și-au manifestat susținerea tendințelor de utilizare și reutilizare rezonabilă a resurselor.

În scopul promovării patrimoniului muzeelor din Republica Moldova și a patrimoniului cultural al orașului Chișinău, au fost rulate proiecții de filme documentare. Vizitatorii au avut posibilitatea să vizioneze filmele dedicate personalităților istorice și culturale: Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și regizorul Emil Loteanu, dar și filmul documentar „Turnurile de apă: reperele simbolice ale Chişinăului”.

Tot la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău a avut loc un Plein-Air cu genericul „CHIȘINĂU – ORAȘUL DORULUI”, unde au participat copii iubitori de artă, sub îndrumarea artistei plastice Iraida Ciobanu, doctor în studiul artelor. Creațiile elevilor încadrează motivele arhitecturale ale Turnului de Apă.

Totodată, elevii Școlii de Arte „Valeriu Poleakov” au prezentat un amplu program artistic, cu genericul „La apus de soare”.

În scuarul muzeului s-a desfășurat târgul „Eco Art Sale la Turn”, ediția a II-a, care adună tineri creatori și meșteri experimentați, cu lucrări originale de artizanat și artă decorativă.  

Tot aici, au fost expuse fotografii de epocă de la începutul sec. XX, cu reprezentarea locuitorilor Chișinăului de altădată.