Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Dorin Chirtoacă: "Acum luptăm pentru ca Europa să-şi schimbe atitudinea faţă de autorităţile din Moldova şi să recunoască adevărul despre cele întâmplate"<BR/>

Dorin Chirtoacă: "Acum luptăm pentru ca Europa să-şi schimbe atitudinea faţă de autorităţile din Moldova şi să recunoască adevărul despre cele întâmplate"

   2066

Primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă a avut o întrevedere cu delegaţia Parlamentului European, care a venit la Chişinău pentru a se documenta asupra evenimentelor postelectorale din Republica Moldova. 


Tineri care au fost arestaţi după evenimentele din 7 aprilie, însoţiţi de părinţi şi rude, au venit la Primărie să spună europalamentarilor despre ce li s-a întâmplat, cum au fost bătuţi, maltrataţi şi umiliţi de poliţie. Printre cei prezenţi  au fost şi părinţii tinerilor decedaţi Valeriu Boboc şi Ion Ţibuleac, fostul deţinut politic Andrei Ivanţoc, studenţi şi elevi, printre care unul de doar 12 ani, care au povestit cum au fost maltrataţi la comisariatele de poliţie şi chiar ameninţaţi că vor fi violaţi. 


Primarul Dorin Chirtoacă şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu graba membrilor delegaţiei Parlamentului European. Dorin Chirtoacă a declarat că  „aici se află realitatea despre evenimentele din 7 aprilie, mai ales că toţi tinerii au protestat paşnic, iar majoritatea au fost vânaţi în stradă”.  Primarul general şi-a manifestat speranţa că faptele autorităţilor moldovene nu vor mai fi tolerate de Uniunea Europeană. „Acum luptăm pentru ca Europa să-şi schimbe atitudinea faţă de autorităţile din Moldova şi să recunoască adevărul despre cele întâmplate”, a spus Dorin Chirtoacă tinerilor care au venit ieri la Primărie. 


„Ne exprimăm speranţa că Parlamentul European va lua atitudine şi va adopta o rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova. În acelaşi timp, Uniunea Europeană va avea posibilitatea să-şi analizeze atitudinea faţa de Guvernul RM, luând în considerare că în ultimii 10 ani, cel puţin 8 rezoluţii ale Parlamentului European privind Republica Moldova au fost adoptate, dar nu au fost implementate în realitate niciodată. Încălcarea drepturilor omului, a libertăţii de expresie, a libertăţii presei, independenţei justiţiei, autonomiei locale etc., a devenit deja o tradiţie. Nerespectarea de către Guvernul Republicii Moldova  a  valorilor fundamentale europene şi internaţionale nu mai pot fi tolerate”, se spune în scrisoarea adresată delegaţiei Parlamentului European de către primarul Dorin Chirtoacă.


Scrisoarea adresată delegaţiei Parlamentului European