Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dezbateri publice privind aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău

   1155

Primăria municipiului Chișinău informează că joi, 14 aprilie 2022, ora 14:00, în incinta Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43 va avea loc dezbaterea publică a proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău".

Scopul proiectului este ajustarea tarifului pentru călătoria în transportul public municipal, întru  evitarea falimentării întreprinderilor de transport public, care prestează servicii de transport de călători în municipiul Chișinău.

Prevederile de bază ale proiectului sunt: Stabilirea tarifului de călătorie conform valorii de referință și criteriile de plată, conform unui sistem integrat de abonamente.

Beneficiarii proiectului sunt: Primăria municipiului Chișinău și Direcția generală transport public și căi de comunicație.

La dezbateri sunt invitate toate persoanele, reprezentanții instituțiilor publice și private interesate, reprezentanții societății civile.

Participanții la dezbatere care se înscriu pentru luări de cuvânt își vor expune punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului enunțat.

Durata-limită pentru exprimarea opiniilor asupra documentului consultat este de 5 minute pentru fiecare participant.

Evenimentul este prevăzut cu o durată de 2 ore astronomice. La începutul dezbaterilor va fi prezentată Metodologia de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău și vor fi enunțate propunerile cetățenilor asupra proiectului de decizie supus consultării publice, parvenite în format electronic.

Întru prevenirea și diminuarea răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul municipiului Chișinău, accesul în incinta instituției va fi asigurat cu respectarea distanței sociale.

Participanții vor fi admiși în sală cu condiția că vor purta mască de protecție.

Menționăm că Direcția generală transport public și căi de comunicație a iniţiat, începând cu data de 28.03.2022 consultarea publică a proiectului de decizie cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău.

Rezultatele scontate, ca urmare a implementării proiectului supus consultării publice:

-         Asigurarea echității sociale la formarea tarifelor;

-         Corelarea sistemului de tarifare în transportul public cu evoluția indicatorilor economici naționali;

-         Unificarea sistemului de tarifare pentru toate tipurile de transport public municipal;

-         Asigurarea sustenabilității financiare a prestatorilor de servicii de transport public municipal.

Impactul estimat al proiectului este: diminuarea poverii financiare a bugetului municipal.

Proiectul de decizie este elaborat în conformitate cu legislaţia în vigoare: Legea nr.136/2016 și Legea nr. 436-XVI/2006.

Proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău" şi Nota informativă sunt disponibile pe paginile web oficiale www.chisinau.md, pe platforma guernamentală - particip.gov.md, www.dgtpcc.md sau la sediul Direcției generale transport public și căi de comunicație, situat pe adresa: or. Chișinău, str. S. Lazo, 18.