Pagina oficială a Municipiului Chișinău

8 companii moldoveneşti şi una ucraineană au participat la expoziţia MOLDENERGY

   2915

8 companii moldoveneşti şi una ucraineană au participat la expoziţia MOLDENERGY, graţie suportului financiar oferit de proiectul „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chisinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente". Proiectul este gestionat de Primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu IDIS „Viitorul", municipalitatea din Sevastopol, Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmara şi Universitatea din Marmara (Turcia), ICLEI European Secretariat GmbH (Germania), cu suportul financiar al Comisiei Europene, oferit prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană si dialog).

Expoziţia internaţională specializată de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze, echipamente de condiţionare a aerului MOLDENERGY se desfăşoară la Chişinău în perioada 14-17 martie 2012. Tot cu suportul proiectului CIUDAD, la 15 martie curent, Institutul de Energetică va desfăşura şi o masă rotundă cu subiectul „Sisteme eficiente de asigurare cu energie a consumatorilor de capacitate mică". Evenimentul este inclus în programul expoziţiei şi se va desfăşura în sala de conferinţe a pavilionului central al „Moldexpo".

În total, din contul proiectului CIUDAD al Primăriei municipiului Chişinău au fost alocaţi 10 000 de euro pentru a acoperi cheltuielile de reprezentare la expoziţie, de la înregistrare la închirierea standului, pentru 9 companii:

1.     EcoEuro Proiect

2.     AGS GROUP

3.     CORNA

4.     SRL Iluminaţie

5.     Modern Term

6.     SRL AlternativEnerg

7.     SC Vipropat SRL

8.     Institutul de Energetică

9.     AMKORTEK Ukraina

Companiile au fost selectate de un juriu independent în urma unui concurs public anunţat la 25 ianuarie 2012. Comisia a ţinut cont de relevanţa genului de activitate cu tematica expoziţiei şi a proiectului.

„Este pentru prima dată când avem posibilitatea să ne prezentăm produsele la un eveniment de asemenea anvengură. Noi venim cu o tehnologie inovaţională, şi anume pompele de căldură, care sunt eficiente energetic şi implică costuri mai mici de întreţinere a caselor, dar şi întreprinderilor. Sperăm ca la această expoziţie să stabilim contacte cu potenţiali clienţi, atât consumatorii casnici, cât şi agenţii economici", relatează administratorul companiei Modern Term, Iurie Tidva.

„Prin sprijinirea acestor companii de a participa la expoziţie, ne propunem să facem mai cunoscute echipamentele care economisesc energie, în rândul agenţilor economici, dar şi a cetăţenilor simpli. Am oferit şi unei companii din Ucraina, ţară parteneră a proiectului, posibilitatea de a-şi prezenta produsele, anume pentru a acorda mai multe şanse de dezvoltare pieţei tehnologiilor eficiente energetic", susţine Daniela Franţujan, managerul proiectului „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chisinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente".

„Am hotărât să participăm la această expoziţie pentru a vedea ce oportunităţi sunt pe piaţa din Republica Moldova şi dacă vom reuşi să deschidem şi o reprezentanţă aici. Vrem să testăm interesul oamenilor faţă de tehnologiile pe care le prezentăm", afirmă Aleksandr Ţabiev, reprezentantul companiei AMKARTERK, care importă din Israel baterii solare şi colectoare.

Expoziţia MOLDENERGY a ajuns la cea de-a şaisprezecea ediţie. În 2011, la expoziţie au participat 50 de companii, ale căror standuri au fost vizitate de peste 10.000 de persoane, dintre care, peste jumătate de peste hotare. 9 din 10 vizitatori a fost un specialist în domeniu.

Proiectul CIUDAD al Primăriei municipiului Chişinău conţine şi alte activităţi de promovare a consumului econom de energie. Astfel, în septembrie 2011, a fost publicat, în română şi rusă, într-un tiraj de 1000 de exemplare, un Ghid care compilează sfaturi utile pentru a economisi energie. Publicaţia are titlul „Consumă logic, ecologic".

Acelaşi slogan, „Consumă logic, ecologic", va fi tipărit pe afişe ce urmează a fi plasate în troleibuzele din Chişinău, pentru a îndemna locuitorii capitalei să se alăture campaniei Ora Planetei. Astfel, la 31 martie, ora 20:30, timp de o oră, milioane de oameni renunţă la consumul de energie. Asta pentru a atrage atenţia asupra risipei de energie.