Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Serviciile municipale au înlăturat consecinţele vântului din ultimele zile

   2389

În rezultatul vântului puternic din ultimele 2 zile, în municipiul Chişinău au fost doborâţi 25 de arbori şi un panou de publicitate, pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 6. Doi copaci au căzut pe automobilele parcate pe spaţiile verzi, iar în sectorul Buiucani, pe str. Liviu Deleanu, ca urmare a căderii unui arbore a fost deteriorat balconul şi două geamuri a unui bloc locativ.

Potrivit lui Eliferie Haruţa, şef al Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, până în acest moment au fost înlăturate toate consecinţele intemperiei, cu excepţia unui singur arbore de pe str. Zelinski. Majoritatea arborilor doborâţi sunt plopi piramidali. Toate pagubele produse de vânt vor fi stabilite în zilele următoare. Eliferie Haruţa a afirmat că uneori serviciile municipale nu reuşesc înlăturarea la timp a consecinţelor intemperiilor din lipsa tehnicii speciale. Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi recomandă în acest sens renovarea tuturor arborilor şi a spaţiilor verzi din oraş. La rândul său, viceprimarul Vlad Coteţ a menţionat necesitatea procurării unui turn special, cu înălţimea mai mare de 28 de metri.

Referitor la panoul de publicitate de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, Radu Blaj, vicedirector al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a afirmat că serviciul responsabil de acest domeniu periodic informează agenţii economici despre necesitatea asigurării stării tehnice corespunzătoare a tuturor panourilor publicitare.

În context, primarul Dorin Chirtoacă a solicitat factorilor responsabili să prezinte o notă informativă pe marginea situaţiei în ansamblu la capitolul publicităţii stradale, dar şi să propună măsurile ce se impun pentru evitarea unor asemenea cazuri pe viitor.

La finele anului trecut, primarul general Dorin Chirtoacă a dispus crearea unei comisii de examinare a arborilor agravaţi din oraşul Chişinău, din componenţa căreia fac parte responsabilii din cadrul serviciilor municipale, reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe şi ai societăţii civile. Comisia respectivă urmează ca până la 1 februarie 2008 să prezinte Primăriei Chişinău planul de acţiuni în vederea efectuării lucrărilor de defrişare a arborilor în stare gravă, dar şi să propună numărul total şi speciile puieţilor de arbori ce urmează a fi plantaţi în locul celor defrişaţi, apreciind şi costul estimativ al lucrărilor.

 

          Direcţia Relaţii Publice a                               28.01.2007

         Primăriei mun. Chişinău