Pagina oficială a Municipiului Chișinău

SA „Apă-Canal Chișinău” contribuie la îmbunătățirea infrastructurii de apă în centrul republicii

   322

Primăria Municipiului Chișinău informează că operatorul municipal de apă și canalizare, SA „Apă-Canal Chișinău” a semnat miercuri, 17 aprilie 2024, antecontracte pentru acceptarea lucrărilor de construcție a apeductului magistral de transport al apei potabile pe tronsonul Chișinău – Strășeni – Călărași, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova centrală”, finanțat de Guvernul Germaniei, prin intermediul băncii KfW.

Semnarea actelor enunțate constituie precondiția solicitată de finanțator, pentru acceptarea lansării lucrărilor în cadrul Proiectului.

Acestea includ, pe de o parte, angajamentul Operatorului din Chișinău, de a prelua în gestiune viitorul apeduct de transportare a apei, iar pe de altă parte, angajamentul Societății de a transporta apă potabilă prin viitorul apeduct și, respectiv, angajamentul Operatorilor din Strășeni și Călărași de a achiziționa apă potabilă, în vederea redistribuirii către consumatorii finali.

Menționăm, că proiectul a fost inițiat de către Guvernul Germaniei, finanțările sunt nerambursabile, iar realizarea proiectului presupune acțiuni responsabile din partea unui cerc larg de autorități publice, instituții și operatori ai serviciului de alimentare cu apă din Republica Moldova.

S.A. „Apă-Canal Chișinău” a devenit parte a acestui proiect prin semnarea în anul 2019 a unui Acord de cooperare cu autoritățile publice centrale și autoritățile publice locale din Strășeni și Călărași, iar Primăria Municipiului Chișinău a devenit parte a proiectului în anul 2023, după aprobarea participării în proiect de către Consiliul Municipal Chișinău și semnarea de către Primarul General al municipiului Chișinău a unui acord adițional la Acordul de cooperare.

Conform Acordului de cooperare, angajamentele Operatorului din Chișinău includ: aprobarea și actualizarea periodică la ANRE a tarifului pentru producerea și transportarea apei în vederea redistribuirii, preluarea în viitor în gestiune a apeductului de transport al apei și stabilirea unor relații contractuale de livrare a apei potabile către Operatorii regionali din Strășeni și Călărași. Respectiv, acestea au fost executate în totalitate.