Necrolog: Dirijorul Mihai Amihalachioaie, conducătorul Orchestrei Municipale de Cameră „Camerata Chișinău”

   1835

Primăria Municipiului Chișinău adresează condoleanțe familiei, rudelor și apropiaților dirijorului Mihai Amihalachioaie, conducătorul Orchestrei Municipale de Cameră „Camerata Chișinău”, care s-a stins din viață, după o grea suferință.

Artistul s-a născut la 23 februarie 1961 în satul Molnița, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina. A studiat muzica la colegiul „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu”, la specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară.

În 1997 a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatrul și Arte Plastice, specialitatea: dirijat muzică simfonică și de operă.

Mihai Amihalachioaie și-a început cariera muzicală pe scena profesionistă în anul 1985, în calitate de acordeonist și de dirijor de orchestră de muzică populară a ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În 1998 colaborează ca dirijor cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Chișinău.

Muzicianul a fost dirijorul Orchestrei Municipale de Cameră „Camerata Chișinău”, acordeonist, dirijor al orchestrei de muzică populară, simfonică și de operă.

În 2001, pentru întreaga activitate, dirijorul a fost distins cu titlul onorific „Maestrul în Artă”.

Mihai Amihalachioaie și-a dedicat întreaga viață muzicii. Artistul spunea că generația tânără ar trebui să fie educată prin muzică, pentru că aceasta cultivă în oameni bunătatea.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!