Necrolog: Dirijorul Mihai Amihalachioaie, conducătorul Orchestrei Municipale de Cameră „Camerata Chișinău”

https://www.chisinau.md/ro/necrolog-dirijorul-mihai-amihalachioaie-conducatorul-orchestrei-municipale-de-ca-20292_275913.html

Primăria Municipiului Chișinău adresează condoleanțe familiei, rudelor și apropiaților dirijorului Mihai Amihalachioaie, conducătorul Orchestrei Municipale de Cameră „Camerata Chișinău”, care s-a stins din viață, după o grea suferință.

Artistul s-a născut la 23 februarie 1961 în satul Molnița, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina. A studiat muzica la colegiul „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu”, la specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară.

În 1997 a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatrul și Arte Plastice, specialitatea: dirijat muzică simfonică și de operă.

Mihai Amihalachioaie și-a început cariera muzicală pe scena profesionistă în anul 1985, în calitate de acordeonist și de dirijor de orchestră de muzică populară a ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În 1998 colaborează ca dirijor cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Chișinău.

Muzicianul a fost dirijorul Orchestrei Municipale de Cameră „Camerata Chișinău”, acordeonist, dirijor al orchestrei de muzică populară, simfonică și de operă.

În 2001, pentru întreaga activitate, dirijorul a fost distins cu titlul onorific „Maestrul în Artă”.

Mihai Amihalachioaie și-a dedicat întreaga viață muzicii. Artistul spunea că generația tânără ar trebui să fie educată prin muzică, pentru că aceasta cultivă în oameni bunătatea.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

12.02.2024

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md