Pagina oficială a Municipiului Chișinău

„Moldova-Gaz” n-a reluat încă livrarea gazelor naturale către SA „Termocom”

   2221

Până astăzi, 7 noiembrie a.c., nu a fost reluată livrarea agentului termic în sectoarele Buiucani şi Centru, dar şi în suburbiile municipiului Chişinău, după ce la 4 noiembrie 2008 SA „Moldova-Gaz” a întrerupt livrarea gazelor naturale către centralele SA „Termocom”. Despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă. 
Potrivit edilului Chişinăului, în această perioadă au avut loc mai multe negocieri între Primăria capitalei şi reprezentanţii Societăţilor Termocom şi Moldova-Gaz. Dorin Chirtoacă a informat că în cadrul întrunirilor s-a decis că va fi reluată furnizarea gazelor naturale, iar Primăria Chişinău a semnat o scrisoare de garanţie prin care îşi asuma responsabilitatea de a transfera suma de 36 de milioane lei către SA „Termocom” pentru ca furnizorul de agent termic să achite datoriile pentru consumul de gaze naturale. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, Primăria a mai dat garanţii că va înainta spre examinare Consiliului municipal Chişinău un proiect de decizie privind stabilirea unui nou tarif pentru energia termică livrată consumatorilor, întrucât aceasta era una din condiţiile pentru reluarea livrării gazelor naturale către SA „Termocom”. Până în acest moment însă, n-a fost reluată livrarea gazelor naturale către Termocom şi nici a agentului termic. „În cazul în care această situaţie va continua, există posibilitatea ca o parte a populaţiei, îndeosebi copiii, să se îmbolnăvească, în condiţiile temperaturii scăzute a aerului”, a afirmat Dorin Chirtoacă. 
Primarul general a mai menţionat că în dimineaţa zilei i-a convocat pe reprezentanţii celor două societăţi într-o şedinţă, în cadrul căreia a solicitat repetat reluarea livrării gazelor naturale. Drept argument, şeful administraţiei municipale a adus faptul că nu este o problemă achitarea sumei de 36 mil. lei, iar chestiunea despre noul tarif va fi discutată de Consiliul municipal. De asemenea, Dorin Chirtoacă a calificat drept discriminatorie atitudinea Societăţii „Moldova-Gaz” către „Termocom”, pentru o datorie de 36 mln lei, din moment ce CET-urile au datorii de peste un miliard de lei. Reprezentantul Moldovei-Gaz la negocieri nu a putut da un răspuns pe marginea problemelor abordate, iar directorul Societăţii nu a putut fi contactat. „Aceasta încă o dată demonstrează că de fapt „Moldova-Gaz” şantajează municipalitatea pentru a aproba un nou tarif, de 817 lei pentru Gicacalorie”, a opinat Dorin Chirtoacă, relatând că autorităţile locale nu pot pune pe seama consumatorilor o asemenea povară. 
În context, primarul general a declarat că situaţia de criză este provocată în mod artificial, iar „Moldova-Gaz” nu procedează corect în relaţie cu beneficiarii de gaze naturale. „Îngrijorătoare este şi poziţia Guvernului R. Moldova, care este unul din acţionarii întreprinderii,  în această problemă, care până acum n-a luat atitudine faţă de acţiunile întreprinse de SA „Moldova-Gaz”. 
Având în vedere situaţia dificilă, în urma consultărilor primarului general cu liderii fracţiunilor din cadrul consiliului, s-a decis convocarea unei şedinţe de îndată a Consiliului municipal Chişinău. Consilierii au aprobat în unanimitate transferarea sumei de 36 mln. lei către „Termocom”, care constituie datoriile curente ale furnizorului de agent termic faţă de „Moldova-Gaz” şi pentru care, oficial, a fost întreruptă livrarea gazelor naturale. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău