Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Graficul de consultare publică a proiectului de decizie privind aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024

   450

Primăria Municipiului Chișinău desfășoară consultări publice asupra proiectului de decizie privind aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024.

Decizia de inițiere a procesului a fost dictată de recepționarea tardivă a parametrilor bugetari, care au fost expediați în adresa municipalității vineri, 29 decembrie, la finalul ultimei zile lucrătoare a anului 2023, de către Ministerul de Finanțe al Republicii Moldova prin circulara nr. 06/2-07-104, cu privire la aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Iar la final de 2023, Primăria Chișinău a fost nevoită să reconfigureze în totalitate bugetul municipal, ca urmare a noilor indicatori aprobați la sfârșit de an în Legea Bugetului de stat 2023.

În prezent, municipalitatea este în plin proces de consultare a taxelor locale pentru 2024, fiind planificate 19 sesiuni de consultări publice cu părțile interesate: membrii Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, asociații de business, consilii consultative, grupuri de experți, consilieri municipali, mediul academic și cetățenii interesați.

Astfel, ne propunem ca acest proces să fie unul transparent, dar si previzibil pentru întreg mediul de afaceri din capitală.

Totodată, reamintim că, în baza Memorandumului de Înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și Programul USAID „Comunitatea Mea”, s-a implementat o metodologie de stabilire anuală a taxelor locale, recomandat de experți internaționali și locali, care presupune ajustarea anuală a cotelor taxelor locale la rata inflației medii a anului anterior.

În acest mod, Primăria Chișinău a oferit și va oferi în continuare o previzibilitate business-ului, fără a aplica majorări haotice ale taxelor, așa cum se practica anterior.