Forumul Municipal al Tinerilor 2023

   1148

Primăria Municipiului Chișinău informează că duminică, 20 august, curent, în capitală a avut loc Forumul Municipal al Tinerilor - 2023.

Reuniunea desfășurată la Digital Park este unul din multiplele evenimente organizate în contextul declarării anului 2023 - Anul Tineretului în Municipiul Chişinău.

În cadrul forumului au fost prezentate rezultatele sondajului realizat în rândul tinerilor din municipiul Chișinău. Chestionarul realizat pe un eșantion de 1800 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani a avut ca obiectiv identificarea problemelor cu care aceștia se confruntă.

Tot aici, au fost organizate grupuri de lucru pe principalele subiecte abordate în sondaj: dezvoltarea personală; angajarea în câmpul muncii și abilitățile antreprenoriale; implicarea civică și participarea la procesul decizional; discriminarea și incluziunea socială.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a pus accent pe dezvoltarea sectorului de tineret, iar bugetul dedicat activităților pentru tineri a crescut de la 2 mil. lei, la 60 de mil. lei în ultimii 3 ani.

Potrivit edilului autoritățile municipale au decis să ofere tinerilor cele mai bune condiții prin edificarea spațiilor deschise și sigure, în care aceștia să se simtă bine, să poată crea și aduce contribuția, dar în același timp să își dezvolte capacitățile.

„Municipiul Chișinău are nevoie de energia, ideile și de implicarea tinerilor în procesele decizionale. Ne dorim ca tinerii să se realizeze aici, acasă, chiar dacă sunt cei mai buni ambasadori în țările unde ajung, indiferent că e Franța, Germania, Marea Britanie sau SUA”, a conchis edilul capitalei.

La rândul său, viceprimara capitalei, Angela Cutasevici, a ținut să menționeze că Primăria capitalei a elaborat Strategia de Tineret 2023 – 2028, care stabilește clar scopurile și direcțiile de dezvoltare a acestui sector. Dacă în 2019 în Chișinău exista un singur Centru de Tineret, astăzi există 5 centre, câte unul în fiecare sector, amenajate pentru necesitățile tinerilor.

E de menționat că în 2023 - Anul Tineretului în Municipiul Chişinău, Primăria capitalei a lansat programul Start-up pentru Tineri. De asemenea, în prezent, municipalitatea lucrează la crearea unui incubator de afaceri, care urmează a fi deschis în curând și care va oferi tinerilor antreprenori un spațiu pentru muncă și dezvoltare, precum și acces la resurse importante pentru un antreprenor începător.