• Prima
  • /
  • ...
  • /
  • Arhivă consultări publice
  • /
  • Consultări publice
  • /
  • Direcţia generală asistenţă socială şi sănătate, iniţiază consultarea publică a proiectului de decizie „Cu privire la constituirea Comisiei municipale pentru protecţia drepturilor omului, aprobarea componenţei nominale şi Regulamentului de...

Direcţia generală asistenţă socială şi sănătate, iniţiază consultarea publică a proiectului de decizie „Cu privire la constituirea Comisiei municipale pentru protecţia drepturilor omului, aprobarea componenţei nominale şi Regulamentului de organizare şi funcţionare ale acesteia"

   1777

Direcţia generală asistenţă socială şi sănătate, iniţiază începând cu data de 17.03.2020, consultarea publică a proiectului de decizie „Cu privire la constituirea Comisiei municipale pentru protecţia drepturilor omului, aprobarea componenţei  nominale şi Regulamentului de organizare şi funcţionare ale acesteia". 

Scopul proiectului este: este crearea unui mecanism eficient de implementare a documentelor de politici în domeniul drepturilor omului la nivelul municipiului Chişinău, monitorizării și evaluării acestora.

Necesitatea elaborării şi adoptării proiectului de decizie este: condiționată de prevederile Hotărârii Parlamentului nr. 89/2018 cu privire la aprobarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022 şi Hotărârii de Guvern nr. 65/2019 cu privire la Consiliul național pentru drepturile omului, care stabileşte că „autorităţile administraţiei publice locale creează, comisii municipale/raionale pentru protecţia drepturilor omului", iar ,,Comisiile municipale/raionale pentru protecţia drepturilor omului activează în baza regulamentelor aprobate de organele care le-au instituit".     

 Prevederile de bază ale proiectului sunt: prin prezentul proiect de decizie se propune constituirea Comisiei municipale pentru protecţia drepturilor omului, aprobarea componenţei nominale şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare ale acesteia. De asemenea, proiectul în cauză prevede atribuțiile Comisiei, a preşedintelui, vicepreşedintelui, secretarului, precum şi ale membrilor Comisiei. 

 Rezultatele scontate ca urmare a implementării deciziei supuse consultării publice sunt: asigurarea unei conlucrări intersectoriale eficiente, sinergizării eforturilor și implicării tuturor actorilor relevanți din sectorul public și asociativ.

Impactul estimat al proiectului de decizie: promovarea, respectarea și realizarea standardelor naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului la nivelul municipiului Chişinău, raportate la domeniul de activitate specific fiecărei autorități publice.

Proiectul de decizie este elaborat în conformitate cu legislaţia în vigoare: Hotărârea Parlamentului nr. 89/2018 „Cu privire la aprobarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022", Hotărârea Guvernului nr. 65/2019 „Cu privire la Consiliul naţional pentru drepturile omului".

Recomandările pe marginea proiectului de decizie supus consultării publice pot fi expediate până pe data de 31.03.2020, pe adresa dnei Marina Buga: marina.buga.dgas@cmc.md,  dgass@cmc.md, la numărul de telefon 022-275209 sau pe adresa str. Bucureşti nr. 35, secţia monitorizare, evaluare şi planificare strategică din cadrul DGASS.

Proiectul deciziei „Cu privire la constituirea Comisiei municipale pentru protecţia drepturilor omului, aprobarea componenţei  nominale şi Regulamentului de organizare şi funcţionare ale acesteia" şi nota informativă sunt disponibile pe pagina web oficială  a Primăriei municipiului Chișinău www.chisinau.md.

Materiale_proiect.pdf