Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • ...
  • /
  • Arhivă consultări publice
  • /
  • Consultări publice
  • /
  • Direcţia generală asistență medicală şi socială inițiază consultarea publică a proiectului de decizie „Cu privire la crearea Centrului de zi „ADIR” pentru persoane cu dizabilităţi şi tulburări din spectrul autismului, aprobarea Regulamentul...

Direcţia generală asistență medicală şi socială inițiază consultarea publică a proiectului de decizie „Cu privire la crearea Centrului de zi „ADIR” pentru persoane cu dizabilităţi şi tulburări din spectrul autismului, aprobarea Regulamentului de organizare şi funcționare, a efectivului limită de personal şi a organigramei”

   663

Direcţia generală asistență medicală şi socială, inițiază, consultarea publică a proiectului de decizie Cu privire la crearea Centrului de zi „ADIR" pentru persoane cu dizabilităţi şi tulburări din spectrul autismului, aprobarea Regulamentului de organizare şi funcționare, a efectivului limită de personal şi a organigramei.

Scopul proiectului este: diversificarea platformei de servicii sociale specializate din municipiul Chișinău, care răspund necesităților actuale a persoanelor cu dizabilităţi, în mod special a celor cu tulburări din spectrul autismului.

Necesitatea elaborării şi adoptării proiectului de decizie este: lipsa, la nivelul municipiului Chișinău a serviciilor destinate persoanelor adulte cu dizabilități, precum şi necesitatea implementării Acordului de colaborare între Consiliul Municipal Chișinău şi A.O. „SOS Autism", aprobat prin decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 7/12 din 23.06.2022 şi a contractului de grant obținut în cadrul proiectului „Organizaţiile societăţii civile acţionează pentru servicii sociale mai bune", finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu A.O. Keystone Moldova și A.O. Institutum Virtutes Civilis.

Prevederile de bază ale proiectului sunt: stabilirea modului de organizare şi funcţionare, scopul, obiectivele şi finanţarea Centrului. 

Beneficiarii proiectului de decizie sunt: sunt atât persoanele cu dizabilităţi și tulburări din spectrul autismului cu vârsta de peste 18 ani din municipiul Chișinău, cât şi familiile acestora.

Rezultatele scontate ca urmare a implementării deciziei supuse consultării publice sunt:

1)    servicii de calitate prestate, în funcție de necesitățile identificate ale beneficiarului;

2)    prevenită instituționalizării prin menținerea persoanelor cu dizabilități în mediul familial și comunitar;

3)    sensibilizată opinia publică referitor la problemele persoanelor cu dizabilități și mobilizarea comunității pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă acest grup de persoane la nivel de comunitate;

4)    supravegheată starea de sănătate, îngrijirea și suportul beneficiarilor;

5)    dezvoltate abilitățile de autoservire, de autonomie și a climatului favorabil pentru dezvoltarea personalității beneficiarilor;

6)    asigurată socializarea beneficiarilor și dezvoltarea relațiilor cu comunitatea și familia.

7)    crearea a 10 locuri de muncă;

8)    25 beneficiari asistaţi.

Impactul estimat al proiectului de decizie: asigurarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și tulburării de spectrul autismului.

Proiectul de decizie este elaborat în conformitate cu legislația în vigoare: Hotărârea Guvernului nr. 569/2019 „Pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcționarea Serviciului social „Centrul de zi pentru persoane cu dizabilităţi" şi a Standardelor minime de calitate, Legea nr. 123/2010 cu privire la serviciile sociale.

Recomandările pe marginea proiectului de decizie supus consultării publice pot fi expediate până pe data de 17.11.2020, pe adresele: marina.buga@dgams.md, zinaida.plugari@dgams.md, anticamera@dgams.md,  sau pe adresa str. M. Eminescu 42, Direcţia asistență socială din cadrul DGAMS.

Proiectul deciziei şi nota informativă sunt disponibile pe pagina web oficială  a Primăriei municipiului Chișinău www.chisinau.md şi a Direcţiei www.dgams.md