Pagina oficială a Municipiului Chișinău

DECLARAŢIE DE PRESĂ privind sursele financiare alocate din bugetul municipiului Chişinău către oraşul Durleşti

   2483

În legătură cu declaraţiile făcute astăzi de primarul de Durleşti, Nicolae Crudu, în cadrul conferinţei de presă, referitor la alocarea mijloacelor financiare din bugetul municipiului Chişinău către oraşul Durleşti, Direcţia Relaţii Publice face următoarele precizări: 
Pe parcursul anului 2008, din bugetul municipiului Chişinău către oraşul Durleşti au fost transferate 14 mil. 161,4 mii lei.
Sursele financiare au fost alocate pentru:
1) Transferuri din bugetul municipal pentru nivelarea bugetelor (7 mil. 622,9 mii lei);
2) Transferuri din bugetul municipal cu destinaţie specială (total – 1 mil. 84,1 mii lei), inclusiv pentru majorarea normelor băneşti la alimentaţia elevilor (261,1 mii lei) şi pentru majorarea cu 20 % a salariilor angajaţilor sferei bugetare (823, 0 mii lei);
3) Investiţii capitale, prin intermediul Direcţiei construcţii capitale (3 mil. 209,4 mii lei), dintre care pentru reparaţia capitală a instituţiilor de învăţământ (1 mil. 209,4 mii lei) şi pentru construcţia apeductului şi canalizării (2 mil. lei);
4) Reparaţia drumurilor, prin intermediul Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie (2 mil. 245 mii lei). 
În acelaşi timp, în anul 2008 de la bugetul municipiului Chişinău celelalte 3 oraşe suburbane au beneficiat de următoarele surse financiare:
Oraşul Vadul lui Vodă – 1 mil. 290, 3 mii lei;
Oraşul Cricova – 2 mil. 191,3 mii lei;
Oraşul Sângera – 3 mil. 1,8 mii lei.
La aceste sume se adaugă transferurile de la bugetul municipal în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale ale municipiului Chişinău sursele financiare destinate pentru majorarea normelor băneşti la alimentaţia elevilor şi pentru majorarea cu 20 % a salariilor angajaţilor sferei bugetare. 
Prin urmare, considerăm că declaraţiile primarului de Durleşti sunt lipsite de temei, iar toate acumulările şi alocările de la bugetul municipiului Chişinău s-au făcut în conformitate cu legislaţia în vigoare. În plus, oraşul Durleşti a beneficiat de mai multe surse financiare, comparativ cu alte localităţi care fac parte din componenţa municipiului, iar unele dintre acestea au primit în anul 2008 de la bugetul municipal doar câteva sute de mii de lei. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău