Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conturile Primăriei Chişinău rămân în continuare blocate

   2205

După o săptămână, toate conturile Primăriei Chişinău rămân în continuare blocate, în conformitate cu încheierea Oficiului Centru al Departamentului de Executare de pe lângă Ministerul de Justiţie din 1 octombrie a.c. 
După cum a informat în cadrul şedinţei operative Diana Gurschi, şefă a Direcţiei Asistenţă Juridică a Primăriei capitalei, săptămâna trecută responsabilii din cadrul structurilor municipale au avut mai multe discuţii cu reprezentanţii Departamentului de Executare şi s-a decis ridicarea sechestrului de pe conturile destinate achitării salariilor. Deşi oficialii de la Departamentul de Executare au recunoscut drept ilegală aplicarea sechestrului pe aceste conturi, deoarece legislaţia muncii garantează salariul pentru fiecare angajat, până astăzi conturile nu au fost deblocate. 
De asemenea, Diana Gurschi a mai relatat că săptămâna trecută autorităţile locale au primit o nouă încheiere din partea Oficiului Centru al Departamentului de Executare, prin care se aplică repetat sechestru pe conturile Primăriei Chişinău, pentru executarea unor decizii CEDO. În total, la moment pe conturile Primăriei este aplicat sechestru pentru suma totală de 36 mln. lei, în situaţia în care aparatul Primăriei are un buget lunar de un milion de lei. 
Referindu-se la această situaţie, Ana Slivca, şef-adjunct al Direcţiei evidenţă contabilă şi analiză economică, a spus că deşi toate conturile Primăriei rămân blocate, aceasta nu periclitează activitatea zilnică a autorităţilor locale. Potrivit responsabilei, până în acest moment nu toţi angajaţii şi-au primit salariile pentru luna septembrie. Totuşi, Ana Slivca a menţionat că problemele vor apărea către sfârşitul lunii, când vor trebui achitate facturile pentru servicii şi salariile tuturor angajaţilor. 
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a solicitat ca Direcţia Asistenţă Juridice să atace în instanţă încheierile Oficiului Centru al Departamentului de Executare, pentru ridicarea sechestrului. Totodată, Direcţia evidenţă contabilă şi analiză economică va negocia situaţia cu fiecare prestator de serviciu, pentru evitarea unor posibile probleme. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău