Clădirile a trei spitale municipale se află în proces de eficientizare energetică. Progresul lucrărilor este de 90-95%

   684

Primăria Municipiului Chișinău informează că în cadrul a 3 instituții medicale municipale se desfășoară lucrări de reabilitare, în scopul eficientizării energetice a clădirilor:  SCM „Sfânta Treime”, SCM „Valentin Ignatenco” și SCM „Gheorghe Paladi”.

Activitățile enunțate fac parte din proiectul „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău”, implementat de Primăria Chișinău, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene de Investiții (BEI) și E5P, care este la faza finală de desfășurare.

Spitalele, ca fond imobiliar al orașului Chișinău, includ clădiri vechi cu performanță energetică scăzută. Astfel, măsurile de eficiență energetică, realizate de APL Chișinău, includ un șir de activități, precum izolarea termică a pereților și acoperișului, înlocuirea tâmplăriei (geamuri și uși), modernizarea sistemului de termoficare, înlocuirea becurilor și corpurilor de iluminat (LED), înlocuirea ascensoarelor, instalarea sistemelor fotovoltaice, eliminarea azbestului.

Lucrările de eficiență energetică din spitale au ca obiectiv final reabilitarea complexă a clădirilor învechite ale instituțiilor, asigurarea indicatorilor înalți de performanță energetică prin reducerea consumului și optimizarea costurilor de energie electrică și termică, oferirea unui grad înalt de confort și satisfacție a pacienților.

În urma acestor activități, pacienții și personalul medical al spitalelor vor beneficia de condiții confortabile și sănătoase, precum temperatură confortabilă în interior, iluminare suficientă, eliminarea azbestului, cu un consum redus de energie (peste 50%), reducere a gradului de poluare și emisii.

Valoarea lucrărilor realizate în spitalele enunțate este de aproximativ 140 de milioane de lei. Progresul lucrărilor este de 90-95%.  

Lucrările în spitale fac parte din Proiectul de „Eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău”, destinat pentru 22 instituții publice municipale, și anume: 14 licee, 5 grădinițe și 3 spitale. Celelalte instituții deja sunt reabilitate. Bugetul total al proiectului este de aproximativ 500 de milioane de lei.