Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Vizită de lucru a reprezentanților Primăriei Chișinău la Copenhaga, la invitația Cross Cultures Project Association

   496

O delegație de la Primăriei Municipiului Chișinău, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, în frunte cu viceprimarul Angela Cutasevici, a desfășurat în perioada 24-28 februarie 2024, o vizită de lucru la Copenhaga, Danemarca, la invitația Asociației Cross Cultures Project Association (CCPA).

Din delegația moldovenească la Copenhaga au mai făcut parte: reprezentanți ai Penitenciarul Nr. 10, Direcţia politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii, Direcţia ordine publică a Inspectoratului naţional de securitate publică, Secţia cercetare delicvenţă a Direcţiei prevenire a inspectoratului național de securitate publică și Federația Moldovenească de Fotbal. 

Asociația CCPA a fost creată în scopul desfășurării Programul OFFS (Fotbal Distractiv în Școli) în Bosnia și Herțegovina postbelică în 1998, ca o intervenție de consolidare a păcii. Concentrându-se pe copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, CCPA face un efort concertat pentru a include minorii din medii dezavantajate, copiii cu dizabilități și cei din populațiile marginalizate, inclusiv copii din Republica Moldov,a în acest program.

Programul OFFS se bazează pe metodologia și pedagogia daneză „fotbal distractiv”, folosind sportul și jocurile distractive ca instrument de educație și prevenire. Instruirea oferită antrenorilor voluntari include sesiuni teoretice și practice, precum și ateliere cu subiecte relevante din psihologia copilului, pedagogie și kinesiologie.

Școlile de fotbal Open Fun (OFFS) au reunit mii de copii, părinți, antrenori, profesori și alți membri ai comunității într-un efort de a promova coexistența pașnică religioasă și etnică, egalitatea de gen, toleranța și coeziunea socială.

Programul OFFS oferă o platformă prin intermediul căreia copiii și adulții din medii etnice și sociale diferite pot comunica și dezvolta relații de lungă durată, semnificative și integrate. Programul se adresează familiilor, copiilor și tinerilor expuși violenței de lungă durată în zonele postbelice și localitățile expuse cândva la epurare etnică, atrocități de război și ură.

Vizita a avut drept scop studierea modului de organizare a prevenirii criminalității juvenile, ca o colaborare interdisciplinară oficializată între autoritățile și organizațiile care lucrează cu copiii vulnerabili și familiile acestora.

În Danemarca, acest model este numit SSP – colaborare între sectorul educațional, autoritățile sociale, poliție și organizațiile relevante ale societății civile.

Vizita de studiu la Copenhaga a inclus întrevederi cu reprezentanții Departamentului de Poliție din Copenhaga, cu reprezentanții Departamentului SSP coordonat de Municipalitatea din Copenhaga, întâlniri cu reprezentanții Proiectului sportiv de la Centrul pentru Tineret Vulnerabil și Amenințat Criminal, care face parte din Administrația Socială a Municipiului Copenhaga. 

Scopul Departamentului SSP este de a ajuta tinerii cu probleme complexe de a construi o punte către comunitățile din oraș, contactând o serie de parteneri diferiți. SSP colaborează cu asociații sportive și alți actori din comunitate, pentru a include tinerii în societate și a le oferi oportunități de ieșire din vulnerabilitate și criminalitate.

Viceprimarul Angela Cutasevici a menționat că APL Chișinău poate prelua multe dintre aceste elemente de educație și prevenire a criminalității, în colaborare cu alte instituții din Republica Moldova, care au fost reprezentate în cadrul grupului de lucru.