Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere din Chișinău, executate în perioada: 26 februarie - 03 martie 2024

   513

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 26 februarie 2024 – 03 martie 2024, drumarii din capitală au continuat lucrările de întreținere și reparație a arterelor publice municipale, prin acțiuni de lichidare a situațiilor de avariere, salubrizarea străzilor și curățarea rețelei pluviale.

Astfel, pentru asigurarea siguranței rutiere a participanților la trafic, au fost realizate lucrări de plombare cu asfalt rece a zonelor defecte de pe carosabil, pe o suprafață totală de 600 m², atât pe străzile principale și secundare din oraș, cât și pe accesele și drumurile din suburbii, pe care se deplasează transportul public municipal.

Șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, a precizat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale că plombarea gropilor cu asfalt rece va continua până la finalizarea sezonului rece al anului și până va începe producerea și livrarea de asfalt fierbinte, cu care se va interveni în masă pe drumurile publice, conform planului de intervenții pentru anul 2024.

În perioada de referință au continuat lucrările de reparație și curățare a sistemului de evacuare a apelor pluviale, fiind supuse intervențiilor peste 130 de guri de captare.

De asemenea, au început lucrările de ridicare la cota drumului a grilajelor și elementelor constructive deteriorate în timpul exploatării.

În același timp, s-a intervenit la salubrizarea drumurilor publice, fiind curățate de nămol, deșeuri și reziduuri de material antiderapant arterele principale și secundare din oraș, zonele stațiilor de așteptare a transportului public, dar și pasajele subterane, în total fiind efectuate peste 80 curse de deșeuri.

Carosabilul a 60 de străzi principale din toate sectoarele orașului a fost spălat, de asemenea și parapetul de protecție de pe străzile Hâncești, Miorița, Valea Crucii și Dacia, pe o lungime totală de peste 2600 metri lineari. Lucrări de curățare și spălare au fost executate și la deliniatoarele rutiere de pe străzile: Calea Ieșilor, Hâncești și Bogdan Voievod (peste 670 buc.)

Pentru sporirea siguranței în trafic, au fost reparate circa 120 de indicatoare rutiere, iar alte 80 au fost înlocuite.

Tot în contextul siguranței la trafic, în săptămâna precedentă au început lucrările de pregătire pentru strămutarea trecerii de pietoni și amenajarea semafoarelor pietonale pe str. Bogdan Voievod, în zona sensului giratoriu.

Astfel, au fost coborâte bordurile la cota drumului și a fost montat parapetul de protecție, iar pe parcursul săptămânii curente vor fi instalate și semafoarele. Ulterior va fi strămutată și stația de așteptare a transportului public.

În perspectivă, este examinată posibilitatea amenajării unei insulițe de refugiu pentru pietoni, dat fiind faptul că strada are câte trei benzi pe sens.

Potrivit șefului Direcției Generale Mobilitate Urbană, lucrări similare au fost întreprinse în anul trecut și pe strada Kiev, măsurile având drept scop sporirea gradului de securizare a pietonilor care traversează intersecția aglomerată.

Măsurile enunțate vor contribui la fluidizarea traficului în zona rondului, unde toate căile de comunicație au prioritate egală la intrarea în sensul giratoriu, iar aflarea trecerii de pietoni în imediata apropiere a acestuia nu făcea decât să îngreuneze traficul, prin formarea de ambuteiaje.