Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Serviciile Primăriei lichidează consecinţele furtunii din 16 iulie, curent



   2206

Serviciile de resort ale Primăriei municipiului Chişinău lichidează consecinţele produse de furtuna din seara zilei de joi, intemperie neprevăzută sau cel puţin neanunţată de meteorologi. Ploaia şi vântul puternic au afectat reţelele electrice, au doborât copaci. Din aceasta cauza  a fost oprit parţial traficul in oraşul Chişinău. Ca urmare a eforturilor depuse traficul a fost deblocat după circa 2 ore, iar spre dimineaţa oraşul va reintra in mare parte, in ritmul sau obişnuit de activitate.

Sectorul Centru al municipiului este cel mai afectat. Au fost inundate locurile vulnerabile din străzile Inculeţ, Tăbăcăria Veche, Haltei, Cărbunarilor, Aleea Gării. Vladimir Şarban, pretorul sectorului Centru, a comunicat că au fost pregătite două şcoli pentru adăpostirea locuitorilor  în caz de necesitate. Deocamdată, nicio familie nu a solicitat adăpost. În sectorul Râşcani, furtuna a lăsat cartierul Poşta Veche fără curent electric şi a doborât patru arbori. In total in municipiu, vântul puternic a doborat peste 50 de arbori, fiind accidentat cel puţin un automobil. Apa care s-a acumulat pe străzi in mare parte s-a scurs imediat după ploaie. In orele noptii urmează a fi evacuata in întregime apa din piaţa Gării si strada Tabacaria Veche.

Echipele tehnice ale serviciilor specializate ale Primăriei: Asociaţia Spatiilor verzi, Exdrupo, Lumteh, Directia locativ – comunala, Regia Autosalubritate împreună cu Departamentul Situaţii Excepţionale şi poliţia municipală au efectuat actiuni de lichidare a avariilor, de deblocare a străzilor şi a punctelor afectate de furtună, de înlăturare a arborilor doborati si a crengilor rupte. De asemenea, gaurile canalizării pluviale din zonele cu pericol de inundaţie au fost deschise pentru a preveni acumularea apei. 

Pe parcursul nopţii au continuat lucrările de lichidare a consecinţelor furtunii in special a situaţiilor de avarie, iar in dimineaţa zilei de vineri vor fi salubrizate locurile afectate de furtuna, vor fi evacuate crengile, vor fi curăţate drumurile înnămolite etc. Serviciul Reţelele Electrice va repara cablurile electrice afectate.

Autorităţile municipale recomandă locuitorilor ca în cazul ploilor abundente, in măsura posibilităţlor să ocolească zonele periculoase, predispuse la inundaţii din Chişinău: strada Albisoara, zona Gariii, strada Inculet, Tabacaria Veche etc. 

Vineri, 17 iulie, la ora 8.00 la Primărie va avea loc sedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale a municipiului Chişinău in legătura cu furtuna care a avut loc si consecinţele acesteia. 

Direcţia Relaţii Publice, 

Primăria mun. Chişinău