Serviciile municipale întreprind măsuri de profilaxie la obiectivele acvatice pe perioada sezonului estival

   2257

Comisia municipală pentru situaţii excepţionale s-a întrunit astăzi în şedinţă. Ordinea de zi a cuprins mai multe chestiuni referitoare la starea bazinelor acvatice din municipiul Chişinău, dar şi măsurile de profilaxie la obiectivele acvatice în timpul sezonului estival. 
Veaceslav Matei, şef interimar al Centrului republican de instruire al Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, a informat despre starea bazinelor acvatice şi măsurile ce se impun pentru prevenirea cazurilor de înec. La rândul său, Eliferie Haruţa, şef al Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, a afirmat că la ora actuală în municipiul Chişinău activează 9 staţii de salvare. Potrivit responsabilului, abia în anul trecut, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, municipalitatea a achiziţionat echipamente necesare pentru dotarea staţiilor de salvare. În acest sens au fost achiziţionate 2 şalupe, 10 bărci, 20 de colaci de salvare şi 5 echipamente pentru scafandri. Şeful Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi a mai menţionat că în R. Moldova nu se pregătesc salvatori, majoritatea dintre cei care activează au obţinut pregătirea profesională în perioada sovietică. În plus, angajarea salvatorilor este dificilă şi din cauza salariului mic, care este de circa 800 lei. De menţionat că scăldatul în toate bazinele acvatice din municipiu este interzis. 
În context, viceprimarul de Chişinău Vladimir Coteţ a specificat că amenajarea staţiilor de salvare şi dotarea echipelor de intervenţie în bazinele din municipiu este în sarcina administraţiei publice locale, solicitând în acest sens îndeplinirea obligaţiilor ce revin serviciilor municipale. 
De asemenea, în cadrul şedinţei, membrii Comisiei au luat act de informaţia reprezentantului Serviciului protecţie radioactivă, chimică şi medico-biologică privind păstrarea şi depozitarea substanţelor şi deşeurilor chimice în municipiul Chişinău. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău