Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Poziția municipalității privind subiectul ajustării tarifelor la apă și canalizare

   959

În contextul apariției în presă a informației privind revizuirea tarifului pentru apă și canalizare în Chișinău, Primăria Capitalei face următoarele precizări.

Actualizarea tarifelor pentru apă și canalizare nu este de competența Primăriei Municipiului Chișinău sau a Primarului General.

Obligativitatea depunerii cererii de ajustare a tarifului îi revine operatorului, iar de examinare a cererii – Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE).

Cererea de ajustare a tarifului a fost depusă de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” în luna mai, curent, în contextul modificării tarifului la energia electrică. Până în prezent, operatorul nu a adoptat o decizie în sensul ajustării tarifului. Mai mult, ANRE a publicat documentul pentru consultări publice abia în data de 25 august 2023, fapt care a dus la interpretări eronate și distorsionate în mass media.

Despre situația privind tariful la serviciul de aprovizionare cu apă și canalizare care nu acoperă costurile operatorului, s-a discutat în multiple ședințe unde au fost prezentat argumentele de rigoare. Însă, din păcate, subiectul este unul politizat.

Membrii Consiliului de administrare al S.A. „Apă-Canal Chișinău” sunt la curent cu situația financiară a operatorului din cauza neajustării tarifului, în cadrul căruia sunt și reprezentanți ai fracțiunii PSRM din CMC. În cazul în care aceștia nu sunt de acord, nu au decât să-și dea demisia din funcții.

E de menționat că, în rezultatul neajustării tarifului la apă și canalizare, precum și a impedimentelor politice, scumpirea altor agenți energetici, Primăria Chișinău trebuie să acopere deficitul înregistrat de operatorul municipal de apă și canalizare, care se cifrează la 320 milioane lei.

Primăria Municipiului Chișinău nu va admite aceste scenarii.