Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Picturi murale pe un bloc locativ din Chişinău

   2478

Mâine, vineri, 7 iunie 2013, la Chișinău va avea loc vernisarea unei lucrări murale pe peretele blocului de pe bd. Dacia nr. 30/1, sectorul Botanica. Evenimentul va începe la ora 18.30.

Pictura a fost realizată de artiști polonezii de la Școala de Pictură Murală din Gdańsk, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău. Ideea lucrării vine de la denumirea acestui cartier - Botanica. Proiectul va pune în evidență latura decorativă a picturii murale. Lucrarea are ca motiv principal cerbul - simbol al vitalităţii,  renaşterii, puterii şi libertăţii. Artiștii polonezi au fost ajutați la executarea picturii de studentul AMTAP, Radu Dumbravă.

E de menţionat că de rând cu pictura de la Chişinău, a fost realizată o alta la Bucureşti, în cartierul Militari. Scopul proiectului, inițiat anul trecut de către Institutul Polonez din București, este revitalizarea vieții sociale și culturale a cartierelor respective și promovarea artei urbane. Picturile murale poloneze sunt semnate de tinerii artiști polonezi: Justyna Posiecz-Polkowska, Anna Taut și Wojciech Woźniak, sub îndrumarea lui Rafał Roskowiński și a lui Jacek Zdybel. Aceștia din urmă sunt fondatorii Școlii de Pictură Murală din Gdańsk.

În anul 2012, Rafał Roskowiński și Wojciech Woźniak de la Școala de Pictură Murală din Gdańsk, împreună cu artistul moldovean Alberto Şveţ au realizat o primă pictură murală pe un perete al blocului de pe bd. Dacia nr. 28 din Chișinău, a cărei temă este mișcarea „Solidaritatea".  

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău