Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Pe teritoriul Gimnaziului din comuna Tohatin a fost inaugurată o turbină eoliană, pentru eficientizarea consumului de energie electrică al instituției

   1125

Primăria Municipiului Chișinău informează că vineri la Gimnaziul nr. 74 „Viorel Găină” din comuna Tohatin, a fost pusă în funcțiune o turbină eoliană pe axă verticală, cu o capacitate de 3kW. Costul proiectului este de 1,7 milioane de lei. Instalația va contribui la reducerea cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pe care le suportă școala, care ajung până la 160 de mii de lei pe an.

Proiectul, în valoare totală de 1,7 milioane de lei, a fost realizat cu suportul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP), implementat de UNDP Moldova, cofinanțat de Primăria Tohatin.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că inițiativele de utilizare a energiei regenerabile sunt de apreciat tot mai mult, mai ales după ce republica s-a confruntat cu o criză energetică, iar costurile la energia electrică au afectat substanțial bugetele instituțiilor, necesitând reduceri de cheltuieli la alte capitole. Edilul și-a exprimat speranța că asemenea inițiative vor fi preluate și de alte localități, dar și de instituții sociale din municipiu și din republică.

Orașul Chișinău desfășoară diverse proiecte privind utilizarea surselor alternative de energie, în scop de economisire a banilor publici, iar resursele disponibile sunt utilizate pentru alte inițiative importante pentru cetățeni, inclusiv amenajarea locurilor de joacă pentru copii, terenuri de sport, proiecte de infrastructură, mobilier urban etc.

În ultimii trei ani, Primăria Chișinău a depus eforturi semnificative pentru a eficientiza energetic clădirile publice și locuințele din oraș.

Cu un suportul din partea BERD și BEI, 14 licee, 5 grădinițe și 3 spitale din Chișinău au beneficiat de proiecte de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor.

Alte 27 de instituții educaționale au fost reabilitate termic din contul bugetului municipal și prin cofinanțare.

La Tohatin, Primăria Chișinău a finanțat mai multe proiecte de dezvoltare: reparația drumurilor, trotuarelor, construcția rețelelor de apă și canalizare, îmbunătățirea managementului de evacuare a deșeurilor, gazificare, reparații capitale la grădiniță, amenajarea terenurilor de joacă.

La Gimnaziul nr.74 s-a investit în construcția unei clase, în modernizarea sistemului de încălzire și electricitate, în crearea infrastructurii pentru creșterea gradului de accesibilitate în instituție a persoanelor cu dezabilități.

Primăria Chișinău a contribuit esențial și la implementarea proiectului de construcție a Stației regionale de pompare, al căror beneficiari vor fi cca 15 mii de locuitori din trei suburbii: Tohatin, Budești și Cruzești. Costul total al proiectului este de 39 milioane lei, dintre care Primăria Chișinău a alocat deja 13,9 milioane de lei.

Investițiile pentru comuna Tohatin din sursele bugetului municipal, timp de 3 ani sunt de peste 28 milioane lei.