Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Pe străzile Chişinăului circula deja primul troleibuz reutilat de întreprinderea municipală

   2180

În şedinţa de luni a Primăriei, reprezentanţii Regiei Transport Electric Chişinău au prezentat primul troleibuz reutilat în cadrul întreprinderii, care circulă deja pe străzile oraşului pe ruta nr. 22. Potrivit directorului Regiei Gheorghe Morgoci, renovarea unui troleibuz costă între 18-20 mii de Euro, iar în acest  caz costul lucrările s-au ridicat până la 950 mii lei. Morgoci a mai informat că preţul unei asemenea unităţi noi de transport costă până la 150 mii de Euro. 
Directorul Regiei Transport Electric a spus că întreprinderea pe care o conduce are posibilitatea de a reutila până la sfârşitul anului încă 30 – 35 de troleibuze, în cazul în care Consiliul municipal Chişinău ar vota un proiect de decizie în acest sens.  
La rândul său, primarul general a menţionat că exploatarea acestui troleibuz va demonstra cum autorităţile locale pot face faţă situaţiei şi la ce nivel sunt pregătite serviciile responsabile în privinţa asamblării troleibuzelor, reparaţia lor capitală, punerea lor în funcţiune, exclusiv cu forţele municipiului. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, asemenea experienţă merită a fi încercată având în vedere costurile reduse pentru renovarea unei unităţi de transport. 
În context, primarul a solicitat Direcţiei generale Transport şi Căi de Comunicaţie şi Regiei Transport Electric Chişinău să elaboreze proiecte de decizie pentru finanţarea lucrărilor de asamblare a troleibuzelor, schimbarea uşilor şi reutilarea unităţilor de transport. De asemenea, Dorin Chirtoacă a înaintat ideea prezentării unui proiect de decizie privind achiziţionarea de noi troleibuze, astfel încât CMC să se pronunţe pe marginea acestora. 
Menţionăm că în 2006 Consiliul municipal Chişinău a adoptat o decizie cu privire la achiziţionarea a câte 20 de unităţi de transport anual, timp de 5 ani. Însă doar în 2006 s-au găsi resurse financiare şi au fost procurate 20 troleibuze noi de la uzina ucraineană „LITAN”. 
Decizia privind reutilarea troleibuzelor a fost luată la solicitarea primarului Chişinăului ca măsură pentru îmbunătăţirea deservirii orăşenilor cu transport public. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău