O delegație a Primăriei Chișinău a participat la cel de-al 44-lea Congres al Asociației Internaționale a Primarilor Francofoni

   578

Viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici și șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală şi Socială, Vladimir Bolocan, au participat săptămâna trecută la cel de-al 44-lea Congres al Asociației Internaționale a Primarilor Francofoni (AIMF), desfășurat în orașul Lausanne, Elveția, eveniment care reunește 500 de reprezentanți ai Francofoniei.

Subiectul general al reuniunii a fost importanța cooperării de la oraș la oraș, pentru a face față marilor provocări globale și pentru a acționa prompt, în beneficiul locuitorilor.

Primarii și reprezentanții orașelor francofone fac schimb de idei, împărtășesc bunele practici și proiecte de dezvoltare inovatoare.

Congresul Primarilor Francofoni reprezintă o platformă unde se construiește o diplomație a orașelor francofone și o cooperare internațională utilă între autoritățile locale, în beneficiul direct al locuitorilor.

Colaborarea între autoritățile locale și cooperarea internațională permit orașelor să acționeze atât la nivel local, prin implementarea de soluții pragmatice și eficient gestionate, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, cât și la nivel internațional, prin susținerea unor politici coordonate, pentru a răspunde provocărilor mondiale actuale.

Pentru a sprijini cooperarea orașelor, Biroul AIMF va decide alocarea de subvenții pentru proiectele inițiate și implementate de municipalități, pentru accesul la apă și canalizare, agricultură și silvicultură urbană, energie durabilă, gen și cultură.

Agențiile franceze de dezvoltare sunt implicate activ în diverse proiecte din Republica Moldova, axate pe dezvoltarea durabilă, îmbunătățirea infrastructurii și progresul social.

Drept exemplu este Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD), care a gestionat mai multe inițiative de îmbunătățire a infrastructurii urbane, de sporire a eficienței energetice și de sprijinire a reformelor de guvernare locală în Chișinău.

Orașul Chișinău este membru al Asociației Internaționale a Primarilor Francofoni din anul 1996 și ne mândrim cu o prezență francofonă care reflectă moștenirea noastră culturală și relațiile cu statul francez.