Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Nicolae Costin, comemorat de Primăria Chișinău

   4310

Primăria Capitalei l-a comemorat astăzi pe Nicolae Costin - primul primar al municipiului Chişinău ales pe cale democratică şi unul din fruntașii Mişcării de renaştere naţională, la împlinirea a 21 ani de la trecerea la cele veşnice.

În holul Primăriei Chişinău, la placa memorială Nicolae Costin, au depus flori și au ținut un moment de reculegere reprezentanții administrației capitalei, precum și un grup de elevei ai gimnaziului „Nicolae Costin" din sectorul Botanica.

În alocuțiunea sa, Nistor Grozavu, viceprimarul capitalei, a evocat personalitatea lui Nicolae Costin, menționând despre rolul fundamental pe care l-a avut fostul primar la formarea actualului municipiu Chișinău, inclusiv prin revenirea la valorile naționale.

Tot astăzi, la mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central au depus flori viceprimarul Nistor Grozavu, pretorii de sector, funcționari din cadrul Primăriei și cei care l-au cunoscut în viață pe cel comemorat.

Nicolae Costin a fost un promotor al Mișcării de renaștere națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și primar de Chișinău ales pe cale democratică (1990-1994).

În calitate de primar al Chișinăului, printre realizările cele mai cunoscute ale lui Nicolae Costin se numără: reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură (deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade", român-francez „Gheorghe Asachi", român-italian „Danti Alighieri"), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu" şi „Transilvania"); redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală; reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului", instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor și readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

     
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău