Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea Programului privind Buget Civil Chișinău, ediția 2024

   979

Primăria municipiului Chișinău anunță lansarea unei noi ediții a Programului Buget Civil Chișinău. Inițiativa este destinată tuturor cetățenilor care locuiesc în Chișinău și doresc să se implice în dezvoltarea orașului.

Astfel, începând cu 1 februarie până la 28 februarie 2024, cetățenii sunt încurajați să depună proiecte de interes public în cadrul Bugetului Civil Chișinău.

La Program pot participa cetățenii orașului, atât persoane fizice cât și juridice, în mod individual sau în echipe. De menționat că, fiecare persoană/echipă va putea formula una sau maxim două propuneri.

Programul Buget Civil Chișinău, ediția 2024, beneficiază de o finanțare totală de 3 milioane de lei, alocată din Bugetul municipal Chișinău pentru implementarea proiectelor de interes local.

Proiectele în cadrul Bugetului Civil Chișinău vor fi clasificate în două categorii: proiecte mari, cu valori între 100 și 300 mii lei, și proiecte mici, cu valori între 50 și 100 mii lei. Inițiativele vor fi evaluate și validate de către o Comisie formată din reprezentanți ai municipalității și ai societății civile, ulterior fiind supuse procesului de vot și aprobare pentru finanțare.

E de menționat că un criteriu esențial constă în garantarea cofinanțării, astfel încât pentru propunerile depuse de persoanele fizice, nivelul cofinanțării va fi de la – 1%, iar pentru persoanele juridice – 20%.

Inițiativele acceptate spre finanțare vizează următoarele domenii:

  • Infrastructură urbană (amenajarea, reabilitarea spaţiilor publice, precum zone pietonale, scuaruri, spaţii verzi etc.);
  • Mobilitate urbană (accesibilitate, siguranţa circulaţiei rutiere etc.);
  • Infrastructură culturală şi socială (valorizarea patrimoniului arhitectural şi cultural, street-art, proiecte destinate păturilor defavorizate din municipiul Chişinău, turism etc.);
  • Orașe inteligente, orașe verzi durabile (Smart city, green cities:) aplicarea TIC pentru ameliorarea serviciilor prestate de Primăria Municipiului Chişinău, inovaţii și cercetare, eficiență energetică, aplicaţii IT pentru energie regenerabilă, pilotarea managementului inteligent al energiei, adaptarea la schimbările climatice;
  • Democraţie locală (implicarea locuitorilor mun. Chişinău în procesul decizional local);
  • Educaţie, tineret şi sport (instruiri non-formale, trening-uri, vizite de studiu, susținerea cercetării, artei și culturii);
  • Diseminarea, monitorizarea activităţii autorităţilor administraţiei publice locale.

În cazul în care propunerea de proiect poate fi încadrată în mai multe domenii, aplicantul trebuie să opteze pentru domeniul pe care îl consideră cel mai potrivit/relevant.

Pentru a înainta ideea de proiect, persoana interesată va trebui să depună un Dosar la Primărie, acesta va conține următoarele documente:

  • Formularul - tip de aplicare;
  • Lista de semnături. Pentru proiectele mici, persoanele interesate vor colecta din partea cetățenilor minim 100 de semnături, pentru proiectele mari aceștia vor colecta minim 200 de semnături;
  • Cererea de confirmare a co-finanțării.

Dosarul complet va fi expediat la adresa: bugetcivil@pmc.md și pe suport de hârtie la Direcția Relații Publice și Buget Civil - subdiviziune responsabilă de coordonarea și managementul Programului privind Bugetul Civil Chișinău, bir.8. Termenul limită de depunere a Dosarelor este: 28 februarie 2024, ora 17:00.

În vederea participării, aplicanții sunt îndemnați să consulte Regulamentul BC, aprobat prin decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 14/23 din 13 august 2020 „Despre aprobarea, în redacție nouă, a Regulamentului privind Bugetul Civil în municipiul Chișinău.  

Menționăm că, în cadrul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023, au fost implementate cu succes 10 proiecte din cele 11 proiecte înaintate spre finanțare.

Inițiativele implementate se referă la: renovarea unui teren sportiv, amenajarea unui teren de joacă pentru copii cu dizabilități, amenajarea unei parcări pilot pentru biciclete, amenajarea unui scuar pentru tineri, amenajarea spațiului public, oferirea informațiilor utile despre oraș, siguranța în trafic, promovarea principalelor atracții turistice.