Pagina oficială a Municipiului Chișinău

La Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău au fost vernisate două expoziții documentare dedicate datei dramatice de 24 februarie 2022

   613

Două expoziții documentare dedicate datei dramatice de 24 februarie 2022, când se împlinesc doi ani de la începutul războiului din Ucraina, au fost vernisate la Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău.

Astfel, expoziția „War up close” /„Război în apropiere” și „Fracture. Ukraine” / „Fractura. Ucraina”, organizate de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, în colaborare cu Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău.

Lucrările prezintă tururi virtuale cu imagini ale infrastructurii, complexelor locative și monumentelor de patrimoniu cultural distruse, dar și obiecte-atribute de război, care au devenit mărturii pentru istorie.

„Deja de doi ani, poporul ucrainean demonstrează lumii rezistența și curajul în lupta pentru libertate și independență în războiul, pe care Rusia brutal l-a declanșat împotriva țării independente Ucraina.

Instituțiile culturale din întreaga Republica Moldova, inclusiv muzeele, au devenit deschise copiilor și refugiaților, oferindu-le oportunitatea să se alăture vieții culturale a țării”, a conchis viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, prezentă la eveniment.

De asemenea, viceprimarul a transmis un mesaj din partea Primăriei Municipiului Chișinău către participanții la eveniment, exprimând susținerea autorităților publice pentru poporul ucrainean.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, a menționat că această săptămână este marcată de zilele în care se comemorează doi ani de la declanșarea războiului de către Federația Rusă împotriva Ucrainei și acest eveniment are drept scop de a prezenta realitatea cu care se confruntă Ucraina și de a transmite profunzimea sentimentului de patriotism al poporului ucrainean, în lupta pentru libertate.

La rândul său, poeta și textiera Radmila Popovici, a prezentat proiectul său „ȘI EU SUNT UCRAINA" - un recital de poeme din volumul său de poezii dedicat Ucrainei, prezentat de mai multe personalități din domeniul culturii. Acest proiect artistic a fost realizat la inițiativa Centrului de Teatru din Moldova, realizat de actrița, regizorul și președinta, Alina Țurcanu.

Personalitățile din domeniul culturii și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean și susținerea spiritului oamenilor din țara vecină prin creație și mesaje de încurajare și susținere.

Expozițiile „Război în apropiere” și „Fractura. Ucraina”, pot fi vizitate la Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău - Turnul de apă, în perioada 21 februarie - 12 martie.