Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ion Druță, Scriitor al Poporului s-a stins din viață la 95 de ani

   4644

Primăria Municipiului Chișinău exprimă profunde condoleanțe și compasiune lumii culturale din Republica Moldova, în legătură cu trecerea la cele veșnice a lui Ion Druță, Scriitor al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii (1993), Laureat al Premiului de Stat (2008).

Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, fostul județ Soroca. Și-a început activitatea literară în anii 50 ai secolului trecut. Primul volum de schițe și nuvele „La noi în sat”, apare în anul 1953.

În anul 1988 i se conferă titlul de Scriitor al Poporului din RSS Moldovenească. A fost Membru de Onoare al Academiei Române (1990), Membru activ al Academiei de Științe a Moldovei (1992), Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova (1999).

Operele sale, adunate în patru volume „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Întoarcerea țărânii în pământ”, „Biserica Albă”, „Toiagul Păstoriei” etc., fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane.

Opera druțiană a fost tradusă în zeci de limbi ale lumii, iar lucrările sale sunt jucate și în prezent pe scenele teatrelor naționale.

Din anul 1969, scriitorul a locuit la Moscova, Rusia.

La inițiativa lui Ion Druță, este înălțat, lângă Soroca, monumentul Poetului Anonim, numit „Lumânarea recunoștinței” (2004).