Pagina oficială a Municipiului Chișinău

În locul grădiniţei din str. Bogdan Voievod ar putea apărea un cartier locativ

   2473

Grădiniţa din str. Bogdan Voievod, sectorul Râşcani, poate fi demolată, iar în locul acesteia ar urma să fie construit o altă instituţie de menire social-economică şi un complex de blocuri locative. O asemenea revendicare a înaintat Primăriei Chişinău proprietarul imobilului, SA „Bucuria”. 
Potrivit viceprimarului Mihai Furtună, până a fi privatizată, grădiniţa avea statut de instituţie departamentală şi era la balanţa Întreprinderii de Stat „Bucuria”. După reorganizarea Societăţii Bucuria, grădiniţa a fost introdusă în capitalul statutar al întreprinderii. Ulterior, a fost privatizat şi terenul aferent clădirii grădiniţei. 
După cum a informat Mihai Furtună în cadrul şedinţei operative, în anul trecut SA „Bucuria” a acţionat Primăria Chişinău în judecată, solicitând achitarea plăţii pentru arendă. Până în martie 2008, această datorie era de peste 2,1 mln. lei. Instanţa de judecată a dat câştig de cauză societăţii, obligând municipalitatea să achite această datorie. Din cauza lipsei resurselor financiare, Primăria nu a executat hotărârea de judecată. Drept rezultat, conturile municipalităţii au fost blocate, iar Primăria a atacat decizia în judecată. 
Recent, administraţia SA „Bucuria” a solicitat oficial evacuarea copiilor şi a personalului din grădiniţă, eliberarea certificatului de urbanism pentru demolarea instituţiei şi acordul pentru proiectarea unui complex locativ. Deşi municipalitatea a propus câteva loturi de pământ în schimbul grădiniţei, administraţia Societăţii Bucuria a refuzat propunerile, insistând asupra construirii pe terenul din str. Bogdan Voievod. 
Actualmente doar în sectorul Râşcani peste 600 de copii nu au locuri în grădiniţe. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău