Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Gala Voluntarilor din Chișinău, ediția I

   563

22 de tineri voluntari din cadrul organizațiilor non-guvernamentale de tineret, ai Centrelor de Tineret din Chișinău, grupuri de inițiativă și tineri, au fost premiați la Festivalul Municipal al Voluntarilor din Chișinău, ediția I.

Evenimentul s-a desfășurat joi, 7 decembrie, curent, la Digital Park, în contextul marcării Anului Tineretului 2023, iar Primăria Chișinău și-a propus să aprecieze meritele celor mai activi tineri din municipiu pe parcursul anului curent.

În cadrul Galei au fost apreciați voluntari la următoarele categorii: Cel mai activ/ă Voluntar / Voluntară a anului 2023; Coordonatorul/coordonatoarea de voluntari al anului 2023; Proiectul remarcabil de voluntariat al anului 2023; Structuri orientate spre implementarea activităților de voluntariat.

De asemenea, au fost premiați participanții Maratonului Voluntarilor (activitate organizată în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului la Chișinău). Tot aici a fost organizată și o tombolă, unde tinerii au câștigat Voucherul „Anul Tineretului”.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, le-a mulțumit voluntarilor care și-au asumat responsabilități în diferite activități și au dat dovadă de spirit civic. Potrivit edilului, în perioada următoare vor fi acreditate unele subdiviziuni din subordinea municipalității ca instituții gazdă de voluntariat pentru a le oferi tinerilor studenți posibilitatea de a face un stagiu de practică în calitate de voluntar și a obține experiență în cadrul administrației publice locale.

„M-am bucurat să aud că la concurs au fost depuse peste 50 de dosare, fapt care denotă interesul față de activitatea de voluntariat. Iată de ce, ne propun ca Festivalul Municipal al Voluntarilor din Chișinău, să devină o tradiție. În scopul promovării voluntariatului, Primăria Chișinău, prin intermediul Centrelor de Tineret din Capitală oferă tinerilor posibilitatea de a face voluntariat și a-și dezvolta abilitățile și competențele necesare în viață”, a declarat Primarul General.

Anual, prin intermediul programului de abilitare a voluntarilor, tinerii din cadrul Centrelor de Tineret au parte de un program de mentorat și suport în dezvoltarea personală. În anul 2023, Centrul Municipal de Tineret Chișinău și-a reconfirmat statutul de instituție gazdă de voluntariat la Comisia de acreditare la Ministerul Educației și Cercetării.

E de menționat că, în ultimii 4 ani, Centrul Municipal de Tineret Chișinău a eliberat circa 350 de carnete de voluntariat și a implicat peste 2000 de voluntari în diverse proiecte. Aceștia au fost alături de echipa Primăriei Chișinău în cele mai dificile momente pe parcursul anilor 2019-2020, în cadrul activităților legate  de pandemia de COVID-19 și gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.